Slutsmällt? En majoritet av Botkyrkas partier vill se hårdare regler kring fyrverkerier.

Politiker vill ha hårdare tag mot fyrverkerier

Nyår närmar sig och snart börjar det skjutas raketer runtom i kommunen. Men nu vill en majoritet av partierna i Botkyrka strama upp regelverket kring när och hur fyrverkerier får skjutas.

  • Publicerad 14:23, 20 dec 2018

Den 31 december smäller det.

För många innebär nyårsafton familjemiddagar, fester och mycket raketer. Men för andra är det en dag av oro inomhus för vad som händer utomhus.

– Vi har en hund hemma som vi alltid är oroliga för inför nyåret. Vi försöker gå långa promenader och rasta ordentligt en bra stund innan det är som värst vid tolvslaget. Så för djuren tycker jag nog att det vore ett bra förslag att förbjuda fyrverkerier, säger Emil Eriksson, Tumbabo.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vill skärpa regler

Idag måste man enligt kommunens ordningsföreskrifter ha polistillstånd för att skjuta fyrverkerier i de lokala centrumen. Annars är det i princip fritt fram. Och nu vill kommunpolitikerna skärpa reglerna kring raketskjutandet.

Flera kommuner har börjat införa restriktioner på fyrverkerier. Södertälje vill ha ett nationellt totalförbud. Så långt går inget parti i Botkyrka, men Tullingepartiet vill se ett generellt förbud mot fyrverkerier och tillåta det på vissa offentliga platser.

Moderaterna vill bara tillåta det vid tolvslaget på nyårsafton.

– Man kan tillåta det mellan 23.45 och 00.30 på nyårsafton till exempel, alla andra dagar ska det vara förbjudet. Vi värnar traditionen att fira med fyrverkerier och vill inte inskränka friheten för mycket, men man måste ta hänsyn till djur och andra människor, säger Willy Viitala, biträdande kommunalrådför Moderaterna.

Utreder frågan

Den nya mittenmajoriteten, S, MP, C, L och KD, vill också se en uppstramning av reglerna. Hur den kan se ut ska en utredning komma fram till.

– De senaste åren har det blivit ett problem att det börjar smälla över en vecka innan nyår och flera dagar efter, både för miljön, människors säkerhet och för djur. Vi vill ta ett grepp om frågan, säger Gabriel Melki (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Men att helt förbjuda fyrverkerier är svårt, menar han, och exakt vad utredningen mynnar ut i kan han inte säga.

– Kanske kan kommunen hitta andra sätt att uppmärksamma nyårsfirandet, man kan hänvisa raketer till vissa platser och utveckla hur vi kommunicerar vad som gäller – idag finns det en viss okunskap om att man inte får smälla raketer i våra centrum till exempel.

Begränsa försäljning

Men oavsett vilka lagar och regler som införs kan det vara svårt att se till att de följs. Vänsterpartiets Mats Einarsson tror det är svår fråga för kommunen att lösa själv.

– Polisen måste kunna se till att det efterlevs, och det kan de inte. För att komma åt problemet måste man begränsa försäljningen av fyrverkerier kraftigt. Det är en fråga om lagstiftning som kommunen inte har makt över.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android