SMITTFRITT. Luften i kollektivtrafiken ska steriliseras med hjälp av UV-filter. Foto: Håkan Kjellgren

Politiker vill sterilisera luften på bussen

Kristdemokraterna i Stockholm vill att luften i kollektivtrafiken ska steriliseras för att stoppa smittspridning och i förlängningen förhindra pandemier i Sverige. – Jag följer vad som diskuteras på internationella forum och där läste jag om detta, säger Karl Henriksson (KD).

  • Publicerad 12:39, 20 jan 2015

Systemet med sterilisering av luft i kollektivtrafiken har tidigare testats i Houston, Texas. Där ska man ha lyckats ta bort 99 % av smittorna genom att installera UV-filter i ventilationen i bussar.

– När diskussionen i Sverige kom igång om riskerna för en pandemi så kände jag att det vore bra att testa detta i Stockholms kollektivtrafik, säger Karl Henriksson, gruppledare i trafiknämnden för Kristdemokraterna.

Kristdemokraterna hoppas på att kunna uppnå samma goda resultat även i den svenska kollektivtrafiken.

– Även om det är andra smittor i olika delar av världen så borde det tekniskt sett vara rimligt.   

Skulle kunna förhindra spridning

Influensa hör till en av de vanligaste luftburna smittorna. Eftersom de flesta pandemier består av olika typer av influensaliknande virus skulle detta kunna förhindra spridningen.

Men det här gör inte att resenärerna kan känna sig helt trygga bland nysande medtrafikanter.

– Står man direkt framför en person som smittar så kommer ju inte luften att passera ventilationssystemet och alltså inte renas, säger Karl Henriksson.  

Skulle kosta fyra tusen kronor per buss

Styckpriset för utrustningen är runt 4000 kronor/buss. Kristdemokraterna vill utföra en pilotstudie på vissa busslinjer i Stockholm i samarbete med Karolinska Institutet för att se om resultatet gör att kostnaden är rimlig.

– Om vi kan räkna med att smittspridningen minskar så är ju kostnaden motiverad, och då vill vi införa det här på fler platser i kollektivtrafiken, säger Karl Henriksson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.