Jan Jönsson (L), oppositionspolitiker, vill att de rödgröna i Skärholmen klargör sin syn på demokrati. Foto: Arkivbild

Politikerbråk i Skärholmen: "De rödgröna stödjer rasism och diktaturer"

Oppositionspolitikern Jan Jönsson (L) anklagade i veckan MP:s och V:s toppar i Skärholmen för rasism och för att stödja diktaturen i Venezuela. "Ett sorgligt angrepp”, svarar Lorena Delgado (V). Rebwar Hassan (MP) tycker att kritiken hellre borde riktas mot islamism och hederskultur.

  • Publicerad 09:06, 8 sep 2017

Lorena Delgado (V), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd vill inte kalla regimen i Venezuela för en diktatur: "Det är inte svart eller vitt" Foto: Arkivbild

Det var i slutet av juli som Skärholmens stadsdelsnämndordförande Lorena Delgago (V) började kommentera det pågående valet i Venezuela, på ett sätt som fick liberalen Jan Jönsson att reagera.

Bland annat beskrev hon i positiva ordalag det folkliga deltagandet i valprocessen – som fått stark kritik från bland annat FN och Amnesty International.

I måndags krävde Jönsson svar i Stockholms kommunfullmäktige om de rödgrönas demokratisyn.

– Det är anmärkningsvärt hur Lorena, som talar sig varm för demokrati och mänskliga rättigheter, kan hylla en regim som upphävt demokratin och förtrycker oliktänkande, säger Jan Jönsson.

Men detta, menar Lorena Delgado, är en felaktig tolkning av det hon skrivit på sociala medier.

– Det är sorgligt att han tar till den debattmetoden. Jag håller helt med om att processen i Venezuela inte har varit bra. Men jag har också sett flera faktafel i mediernas rapporteringen och det måste man också kunna kritisera, säger hon.

Lorena Delgado poängterar att hon är en reformistisk socialist som vill ha samhällsförändring med demokratiska medel.

Du skriver på Facebook att "valresultat ska respekteras". Var det här alltså ett demokratiskt val, anser du?

– Jag tycker att Maduro har gjort fel i det nuvarande politiska läget och man måste hitta demokratiska vägar framåt som är hållbara. Men jag skulle inte kalla Venezuela för en diktatur. Och ska man kritisera så ska man vara noga med fakta. Rapporteringen har varit bristfällig, medierna behöver skärpa sig, säger Lorena Delgado.

Denna kritik mot medierna tycker Jan Jönsson är oroande:

– Det är anmärkningsvärt att nämndordföranden misstänkliggör och undergräver nationella media och trovärdiga källor i sina uttalanden, precis som numera så ofta görs på de högerextrema, nationalistiska och populistiska partierna, säger han.

Jan Jönsson angrep i kommunfullmäktige också Rebwar Hassan, gruppledare för MP i Skärholmen, som i juni skrev en debattartikel i Södra Sidan under rubriken ”Sverigedemokraterna framstår som de seriösa i migrationsdebatten”.

– Debattartikeln baserar sig på en rasistisk och diskriminerande värdegrund. Miljöpartiets gruppledare vill se en majoritetsregering med SD eftersom folk dagligen ser hur rätt SD har, sa Jan Jönsson.

Rebwar Hassan kommenterar till SkärholmenDirekt:

– Jan Jönsson använder sig av de vanliga känsloargumenten för att slippa tala om de stora problem Sverige har av gängkriminalitet, sjukhusvåld, usla skolresultat, brist på poliser, våldtäkter och allt annat som vi läser om i tidningarna.

– När det gäller mitt engagemang mot rasism kan den som vill läsa de motioner mot rasism jag lagt i Stockholms kommunfullmäktige, svarar Rebwar Hassan.

Se en längre kommentar från Rebwar Hassan nedan.

Bakgrunden: Kritiserat val i Venuezuela

Valet i Venezuela den 30 juli syftade till att skapa en särskild "författningsförsamling" med makt att ändra landets konstitution. Eftersom oppositionen bojkottade valet fick den socialistiska presidenten Maduros parti samtliga 545 platser i församlingen.

Valet har fördömts av Sveriges utrikesminister Margot Wallström: ”Inrättandet av denna nya församling hotar det demokratiskt valda parlamentets ställning och är ingen lösning på den djupa kris landet befinner sig i. Istället har detta förvärrat den politiska splittringen och ytterligare eroderat regeringens politiska legitimitet”, skrev hon på Facebook.

Skärholmens nämndordförande Lorena Delgado (V) säger till SkärholmenDirekt att president Maduro har gjort fel genom att köra vidare med grundlagsförändringen fast oppositionen inte har varit med.

– Det var en fin tanke att bygga upp en församling med representation från urfolk, arbetare och studenter. Man behöver ändra konstitutionen som skapats under den tidigare diktaturen. Men för att komma vidare behöver man ha med sig oppositionen också, säger hon, samtidigt som hon är kritisk mot hur västliga medier har skildrat koflikten.

Kritisk. ”Islamister ska förpassas ur riket", skriver Rebwar Hassan (MP). Foto: Pressfoto

DEBATT: Vad är det för liberalism att tillåta hederskultur och kvinnoförtryck?

Jan Jönsson (L) kanske fortfarande tycker att alla människor har rätt att flytta till Sverige och bli försörjda av skattebetalarna?, skriver Rebwar Hassan som svar på Jönssons kritik. "De som bygger islamiska parallellsamhällen i Sverige har inte här att göra", menar Hassan.

Jan Jönsson använder sig av de vanliga känsloargumenten för att slippa tala om de stora problem Sverige har av gängkriminalitet, sjukhusvåld, usla skolresultat, brist på allt från bostäder till poliser, våldtäkter och allt annat som vi läser om i tidningarna att andra råkar ut för.

Mycket dessutom beroende på att det av (L) så omhuldade EU inte förmått hantera asylkrisen enligt de regelverk länderna var eniga om när de mellanstatliga gränskontrollerna försvann och EU åtog sig att hålla en ordnad asylprocess.

LÄS MER: "SD framstår som de seriösa i migrationsdebatten"

Jan Jönsson kanske fortfarande tycker att alla människor har rätt att flytta till Sverige och bli försörjda av skattebetalarna, det är väl det han menar med allas-lika-värde. Jag och de flesta i vårt land tycker att endast de som har rätt till asyl har rätt till vårt land.

Dessutom anser jag att alla de som inte håller sig till svensk lag snarast ska förpassas ur riket. Sedan anser jag inte att de som bygger islamiska parallellsamhällen i Sverige har här att göra. Sharialagar kan de få ha i Saudi-arabien, det är illa nog. IS-resenärer har alla förverkat rätten att bo i Sverige.

Det är hårda ord men mot hårda människor fungerar det inte bara med bidrag och dialog. Vad är det för liberalism att tillåta hederskulturer att breda ut sig i Sverige? Vad är det för feminism att tillåta muslimskt kvinnoförtryck?

Jan Jönsson tillhör de där politikerna jag önskar ska börja tala med de andra om Sveriges problem. Helst utan att ifrågasätta andra demokraters sinnelag.

När det gäller mitt engagemang mot rasism kan den som vill läsa de motioner mot rasism jag lagt i Stockholms kommunfullmäktige. Lokalt i Skärholmen arbetar jag för alla föreningar som här finns ska få bra villkor och mycket bättre än de hade under alliansstyret. Dock inte islamisters.

Rebwar Hassan

Gruppledare för MP i Skärholmens stadsdelsnämnd

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.