I en motion föreslår Elisabeth Johansson (MP) att kommunen byter ut de nuvarande gummigranulaterna i kommunens konstgräsplaner.

Politikern varnar för underlaget: "Riskerar barnens framtid"

I en motion föreslår Elisabeth Johansson (MP) att kommunen byter ut de nuvarande gummigranulaterna i kommunens konstgräsplaner. Men förslaget avslås av kommunstyrelsen.

  • Publicerad 10:05, 15 maj 2018

Frågan om man ska använda sig av SPR-granulat, de små gummikulorna som man lägger i konstgräsplanerna, har länge diskuterats i Sverige. Nu har en motion kommit in till kultur- och fritidsnämnden där man vill byta till andra typer av fyllnadsmaterial.

– Det är känt sedan länge att SPR-granulet som tillverkas av gamla bildäck innehåller väldigt skadliga ämnen, säger Elisabeth Johansson (MP) som skickat in motionen.

Hon menar att mycket tyder på att just SPR- granulat innehåller cancerogena ämnen samt att det lätt sprids i miljön och på så vis hamnar skadliga ämnen i våra vatten. Hennes förslag är att man ska byta ut granulaten mot ett annat fyllnadsmaterial som inte är farligt för miljö och hälsa.

– Det finns flera materiel man kan använda istället. Man måste helt enkelt se över detta. Man kan till exempel använda sig av sand eller kork, säger hon.

Kommunen vill avvakta

Motionen beviljades dock inte av av kommunstyrelsen. Detta på grund av att de menar att Naturvårdsverket inte har tagit ställning till vilken typ av material som skulle lämpa sig bäst.

– Idag saknas det underlag för att ta ställning till vilket fyllnadsmaterial som är bäst. Vi kan bara följa de rekommendationer som Naturvårdsverket har, vilket vi gör, säger Jenny Holmberg, resultatenhetschef för sport och förening på Täby kommun.

Hon poängterar även att de blir hindrade av regler från svenska fotbollsförbundet.

– Idag har vi fantastisk duktiga spelare och många fotbollslag på hög nivå i kommunen och då kräver svenska fotbollsförbundet en viss typ av plan med ett viss typ av fyllnadsmaterial, säger hon.

Byt ut planerna vid skolan

Men Elisabeth Johansson (MP) menar dock att man inte måste byta ut fyllnadsmaterialet på alla planer.

– Svenska fotbollsförbundet och fler som spelar fotboll säger att gummigranulat är ett bra material att spela på, men då får man väga fördelar och nackdelar. Man kan ha en plan i kommunen där fyllningen är just av gummi. Men på andra konstgräsplaner, de som ligger vid skolorna till exempel, tycker jag att man kan använda sig av sand istället, säger Elisabeth Johansson (MP) och fortsätter:

– Jag tror ingen vill riskera våra barns framtid, säger hon.

Ni säger att ni vill avvakta, men kommer ett byte att bli av i framtiden?

– Det kommer vi att titta på när vi ska byta ut planerna runt om i kommunen. Vi är exakt lika intresserade av att det ska komma fram bättre alternativ som kanske till och med kan vara biologisk nedbrytbar, säger Jenny Holmberg.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Flera trafikolyckor senaste dygnet i Täby

Nyheter "Anpassa hastigheten och kör tidigare" Senaste dygnet skedde flera olyckor på vägarna i Täby. En person fördes till sjukhus efter en krock i Arninge. "Många har för höga hastigheter med tanke på underlaget" säger polisen.onsdag 16/1 11:08

15-åring gripen efter rån i Täby

Nyheter "Tack vare deras bild kunde vi gripa honom" Efter ett försök till rån och ett fullbordat rån i Täby kunde polisen i går gripa gärningsmannen – en femtonårig pojke från Danderyd.tisdag 15/1 15:18