I en motion föreslår Elisabeth Johansson (MP) att kommunen byter ut de nuvarande gummigranulaterna i kommunens konstgräsplaner.

Politikern varnar för underlaget: "Riskerar barnens framtid"

I en motion föreslår Elisabeth Johansson (MP) att kommunen byter ut de nuvarande gummigranulaterna i kommunens konstgräsplaner. Men förslaget avslås av kommunstyrelsen.

  • Publicerad 10:05, 15 maj 2018

Frågan om man ska använda sig av SPR-granulat, de små gummikulorna som man lägger i konstgräsplanerna, har länge diskuterats i Sverige. Nu har en motion kommit in till kultur- och fritidsnämnden där man vill byta till andra typer av fyllnadsmaterial.

– Det är känt sedan länge att SPR-granulet som tillverkas av gamla bildäck innehåller väldigt skadliga ämnen, säger Elisabeth Johansson (MP) som skickat in motionen.

Hon menar att mycket tyder på att just SPR- granulat innehåller cancerogena ämnen samt att det lätt sprids i miljön och på så vis hamnar skadliga ämnen i våra vatten. Hennes förslag är att man ska byta ut granulaten mot ett annat fyllnadsmaterial som inte är farligt för miljö och hälsa.

– Det finns flera materiel man kan använda istället. Man måste helt enkelt se över detta. Man kan till exempel använda sig av sand eller kork, säger hon.

Kommunen vill avvakta

Motionen beviljades dock inte av av kommunstyrelsen. Detta på grund av att de menar att Naturvårdsverket inte har tagit ställning till vilken typ av material som skulle lämpa sig bäst.

– Idag saknas det underlag för att ta ställning till vilket fyllnadsmaterial som är bäst. Vi kan bara följa de rekommendationer som Naturvårdsverket har, vilket vi gör, säger Jenny Holmberg, resultatenhetschef för sport och förening på Täby kommun.

Hon poängterar även att de blir hindrade av regler från svenska fotbollsförbundet.

– Idag har vi fantastisk duktiga spelare och många fotbollslag på hög nivå i kommunen och då kräver svenska fotbollsförbundet en viss typ av plan med ett viss typ av fyllnadsmaterial, säger hon.

Byt ut planerna vid skolan

Men Elisabeth Johansson (MP) menar dock att man inte måste byta ut fyllnadsmaterialet på alla planer.

– Svenska fotbollsförbundet och fler som spelar fotboll säger att gummigranulat är ett bra material att spela på, men då får man väga fördelar och nackdelar. Man kan ha en plan i kommunen där fyllningen är just av gummi. Men på andra konstgräsplaner, de som ligger vid skolorna till exempel, tycker jag att man kan använda sig av sand istället, säger Elisabeth Johansson (MP) och fortsätter:

– Jag tror ingen vill riskera våra barns framtid, säger hon.

Ni säger att ni vill avvakta, men kommer ett byte att bli av i framtiden?

– Det kommer vi att titta på när vi ska byta ut planerna runt om i kommunen. Vi är exakt lika intresserade av att det ska komma fram bättre alternativ som kanske till och med kan vara biologisk nedbrytbar, säger Jenny Holmberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ordningsvakten om stöket i centrum: "Föräldrarna måste ta sitt ansvar"

Nyheter "Skrämmande för att vara en 14-åring" På eftermiddagar och kvällar blir det en del stök i Vallentuna Centrum och på kulturhuset. Något som har gått till sin gräns, anser ordningsvakten Roger Bärlund.måndag 22/10 16:32

Nu ska köerna lösas upp - med nya filer

Nyheter En av Täbys värsta trafikproppar byggs om Att det blir långa köer och trafikstockningar på Täbys vägar är ingen nyhet. Men nu pågår ett arbeta med att öka framkomligheten på Marknadsvägen och kring Bergtorpsrondellen.måndag 22/10 16:08