I marmorhallarna föreslås i nuvarande förslag en ny t-baneuppgång och att glashuset till vänster i bild rivs. Foto: Sacharias Källdén

"Politikerna försöker göra Stureplan till en valfråga"

Planerna för Sturekvarteret skickades i går tillbaka till ritbordet. Beslutet får kritik från fastighetsägarens projektledare som menar att politikerna "lämnar dem utan kompass".

  • Publicerad 15:28, 10 nov 2017

I fyra år har fastighetsägaren och staden arbetat med Sture-projektet tillsammans. Charlotta Rosén på TAM Group, fastighetsägarens projektledare för Sturekvarteret, är inte nöjd med gårdagens återremittering av planerna.

– Vi lämnas nu utan kompass. Vi vet inte vad politikerna vill. Vi erbjuder minskade rivningar men kommer ändå inte vidare. Nu försöker de göra det här till en valfråga. De mindre partierna, både i opposition och majoritet, är ganska röststarka, säger Charlotta Rosén, och fortsätter:

Planerna för Stureplan måste göras om

– Vi föreslog till exempel att man skulle dela upp detaljplanen så att man kunde börja bygga den södra delen, med kopplingen till tunnelbanan, först. Men det blev nej. Vi har också tillfört fler bostäder enligt politikernas önskan. Det är tråkigt att se utvecklingen av nya kontor, jobb och bostäder hållas tillbaka för att laga valfläsk.

80-talshuset kan stoppa nya Stureplanerna

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) förstår att återremissen väcker känslor men håller fast vid att förslaget måste arbetas om för att bli bra. Bland annat vill partiet bevara 1980-talshuset mot Humlegårdsgatan.

– Jag tycker att det är lite väl långt till valet för att börja prata om det. Stadsbyggnadsfrågor gör sig sällan bra som valfrågor eftersom det är mer komplicerat än ett ja eller ett nej. Sedan förstår jag att beslutet vi fattade igår inte är det de ville ha, säger Roger Mogert (S).

Stureplanerna skjuts upp – igen

Liberalernas Björn Ljung ser gärna att planerna för Stureplan blir en valfråga. Vid ett eventuellt maktskifte skulle Liberalerna kunna få mer att säga till om.

Han riktar kritik mot gårdagens beslut, men av en annan anledning än fastighetsägarna.

– Jag tycker att majoriteten är för otydliga. De skriver att man behöver se över och ta ett omtag, men man måste vara mer tydlig och exakt med vad som får och inte får göras. Samtidigt ser vi detta som en delseger – ett steg i rätt riktning, säger Ljung (L).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Nyheter Stockholm gör sig redo för rekordfesten Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.tisdag 17/7 19:30

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29