KRITISKA. Flera politiker i Stockholms stad är kritiska till de nya amorteringskraven.

Politikerna sågar nya amorteringskraven

I dag sade regeringen ja till nya skärpta amorteringskrav. Det innebär att nya bostadslån ska amorteras ytterligare en procent utöver nuvarande regler om skulden överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten. Så här tycker Stockholms politiker:

  • Publicerad 15:14, 30 nov 2017

"Hårt slag mot stockholmarna"

Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholm:

"Står fast vid att det är ett hårt slag mot stockholmarna. Det här kommer innebära att många som redan idag har höga boendekostnader kommer få ännu mindre rörelsekapital. Tröskeln för de som vill komma in på bostadsmarknaden riskerar också att höjas."

“Kommer framförallt drabba stockholmarna hårdast”

Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd:

“Förslaget kommer framförallt drabba stockholmarna hårdast. Regeringen höjer ytterligare trösklarna för unga och nya på bostadsmarknaden. Vi har idag en hög inflyttningstakt och vi har stora behov framåt att rekrytera förskollärare och undersköterskor. Även stockholmare som inte är höginkomsttagare måste ha förutsättningar att bo och flytta till Stockholm."

“Risk för långvarig prisnedgång”

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare:

“Beskedet idag visar på regeringens tondövhet för hur situationen på byggmarknaden ser ut nu, speciellt i Stockholm. Med en redan vacklande och osäker marknad riskerar det här att bli droppen som får bägaren att rinna över för en långvarig prisnedgång eller i värsta fall en krasch – vilket skulle resultera i ett byggstopp. Vår högst satta prioritering just nu är att motverka bostadsbristen och skapa nya bostäder för människor att flytta in i, men det här beskedet riskerar att få bostadsbyggandet att stanna upp i delar av Stockholm.”

"Helt fel väg att gå"

Karin Ernlund (C), Gruppledare Stockholms stad:

”Ett skärpt amorteringskrav är helt fel väg att gå när bostadsmarknaden är skakig. Istället för en enskild åtgärd så behövs ordentliga reformer för att öka rörligheten och pressa byggkostnaderna. Regeringens förslag riskerar inte bara att låsa in människor i sina boenden utan drabbar framförallt de som ska köpa sin första lägenhet. ”

"Höjer trösklarna in på en redan svårtillgänglig bostadsmarknad"

Erik Slottner (KD), gruppledare i Stadshuset:

”Det nya amorteringskravet höjer trösklarna in på en redan svårtillgänglig bostadsmarknad, inte minst för unga personer. Effekten blir också minskad rörlighet och större inlåsningseffekter. Regeringen borde istället fundera på hur fler unga personer ska få möjlighet att äga sitt boende, exempelvis genom avdragsmöjlighet för bosparande. Effekterna av det nyligen införda amorteringskravet måste först utvärderas innan nya pålagor införs.”

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.