2020. ”Hjärtligt välkomna ska ni vara till decenniets första sammanträde”, säger ordförande Erik Ottosson(M). Foto: Rósanna Róbertsdóttir

Politikerna säger nej till tiggeriförbud

Under måndagens kommunfullmäktige blev det en livlig debatt om tiggeriförbud. Ordförande fick till slut dra i tyglarna, och påminna alla att ta det genom honom. Politikerna klubbade också planerna för två nya stadsdelar.

  • Publicerad 09:02, 12 feb 2020

I måndags träffades kommunfullmäktige för årets första möte. Bland annat klubbades planprogram för både Vårby udde och den nya stadsdelen i Kungens kurva igenom. Nu kan detaljplanearbetet alltså börja för de två jätteprojekten.

Men det var Sverigedemokraternas motion om ett tiggeriförbud i Huddinge som väckte starkast känslor.

– Kommunen har invaderats av såna som sitter utanför butikerna. Har man akut behov utav stöd och hjälp så ska man vända sig till socialtjänsten, sade Martin Nigals (SD) från talarstolen.

– Det ni vill är att fattiga personer sticker iväg och är fattiga någon annanstans. Stå inte här och låtsas att ni bryr er om de här människorna, replikerade Olov Hamilton (V).

Debatten blev så hetsk att ordförande Erik Ottosson (M) fick mana till lugn.

Inte eniga i frågan

SD:s motion röstades till slut ner. Trots att M är principiellt för ett förbud röstade partiet emot eftersom koalitionen inte är enad i frågan.

Vänsterpartiet driver på debatten i början av kommunfullmäktigemötet. De kritiserar ledningen för allt från förseningen av ett nytt bibliotek och fritidsgård i Flemingsberg och Visättra till arbetsförmågebedömningar av sjukskrivna. De kritiserar också att ledningen inte gör något åt det så kallade Sveahuset, en samlingslokal för högerextrema.

– Vi har fått en samlingsplats för hela regionen för högerextrema med ett stort våldskapital i Huddinge, sade Niklas Bought (V).

– I ett demokratiskt samhälle råder mötesfrihet. Hur mycket man än ogillar deras åsikter är det svårt för kommunen att göra något, svarade Daniel Dronjak (M).

”Stämmer inte alls”

På mötet presenterades en rapport från kommunrevisionen där kommunen får kritik för att man endast gör det lagen kräver för ensamkommande asylsökande. Oppositionen var inte sena att rikta skarp kritik mot ledningen och kräva mer stöd till civilsamhället.

– Det här stämmer inte alls med min bild. Kommunen arbetar väldigt engagerat och seriöst med ensamkommande ungdomar. Men det är faktiskt inte kommunen som har ansvaret när de blivit myndiga, säger Gunilla Helmerson (M).

Det här klubbades

▪ Planprogrammet för Vårby udde, samt planuppdrag för byggbolaget Magnolia bostad

▪ Grönt ljus även för planprogrammet Diametern 2, den nya stadsdelen i Kungens kurva

▪ Nya riktlinjer för kameraövervakning

▪ Nej till tiggeriförbud i Huddinge

▪ I dagsläget nej till konstgräs utanför Vistaskolan

Visa merVisa mindre