BACK. Beslutet att flytta verksamheten i Munsö skola till Sundby skola, 17 kilometer bort, skulle tas av skolchef och rektor. Nu har Ekeröalliansen backat. 5 maj tas ärendet upp i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Mikael Andersson

Politikerna ska ta beslut om Munsö skolans flytt

Politikerna kommer få ta ställning till om Munsö skola ska flytta ihop med Sundby skola. Det stod klart på tisdagen, efter stark kritik från oppositionen.

  • Publicerad 15:41, 28 apr 2020

Beslutet om ifall Munsö skola skulle slås samman med Sundby skola skulle tas av skolchefen och rektorn.

– Som politiker kan jag inte vara operativ på det sättet. Jag ska inte säga till skolchefen och rektorn vad de ska göra, sa Barn- och utbildningsnämndens ordförande Sivert Åkerljung (KD) när MälaröDirekt pratade med honom förra veckan.

Men efter stark kritik från boende på både Munsö och Adelsö, och från den politisk oppositionen, har Ekeröalliansen backat. Ärendet om sammanslagningen om de två skolorna kommer tar upp i barn- och utbildningsnämnden den 5 maj.

– Genom att vi lyfter frågan för beslut i nämnden ges möjligheten för samtliga representerade partier i nämnden att visa var man står i frågan, säger Sivert Åkerljung, i ett pressmeddelande som kom på tisdagseftermiddagen.

Sparkrav bakom förslag att flytta Munsö skola

Att beslutet ska tas på politisk nivå välkomnas av oppositionsrådet Hanna Svensson (S).

– Det här är ett beslut som påverkar en hel bygd och då är det viktigt att vi vågar ta ett politiskt beslut om det. Det är vi politiker som är valda att ta det ansvaret, det är inte demokratiskt att det läggs på en rektor, säger hon. 

Det är tack vare den press som satts på både politikerna och på förvaltningen som Ekeröalliansen nu tar upp ärendet i nämnden, tror Desirée Björk (Ö) som själv sitter som ersättare i barn- och utbildningsnämnden.

Men att det går upp i där tycker hon dock inte är nog.

– Det här ärendet måste upp till kommunfullmäktige. Det handlar inte bara om att man flyttar elever från en skola till en annan utan indirekt handlar det om en nedläggning av skolan och en landsbygds överlevnad och möjlighet till utveckling, säger hon.

Oro för avfolkning om skolan flyttar

I barn- och utbildningsnämnden sitter 13 ledamöter. Sex av dem tillhör Ekeröalliansen, sex tillhör Mälarökoaltionen och en är representant för SD.

Elever kan få 1,7 mil längre resväg

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt