Blir inte av. Politikerna sätter stopp för Ekerö Rederis flytt till Gällstaö. Foto: Daniel Cannervik

Politikerna stoppar omdiskuterad rederiflytt

Ekerö Rederis flytt till Gällstaö kommer inte att bli av – politikerna sätter stopp. Nu ska tjänstemännen försöka hitta andra alternativ.

  • Publicerad 17:03, 21 sep 2016

Jag kan inte se att beslutet skulle få politisk majoritet.

Kommunen planerar att anlägga en värmepanna vid reningsverket på Bryggavägen, på en tomt som i dag arrenderas av Ekerö Rederi. Rederiet måste därmed flytta sin verksamhet. Tjänstemännen har föreslagit Gällstaö som en möjlig placering, vilket väckte kritik bland flera boende på ön och som Mälarö Tidning tidigare berättat.

Men någon flytt till Gällstaö blir det inte, menar kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M):

– Inom politiken tror vi inte att det passar bra med en sådan här verksamhet på Gällstaö. Dels är det inte ett utvecklingsbart industriområde, dels har inte vägarna kapacitet nog. Utredningen har pekat på ett förslag, men politiken säger att vi måste hitta andra lösningar. Gällstaö är inte ett bra område, säger han.

LÄS ÄVEN: Företagsflytt upprör Gällstaöborna

Nu har tjänstemännen fått i uppdrag att titta på andra lösningar.

Är det politiskt beslutat?

– Nej, det blir snarare ett ickebeslut. Vi kommer inte att gå vidare med planeringen. Vi är måna om att Ekerö Rederi hittar en annan lösning, men det är inte kommunens omedelbara ansvar.

Och när politiken säger nej till Gällstaö, då är det nej?

– Ja, jag kan inte se att beslutet skulle få politisk majoritet, säger Reuterskiöld.

När Mälarö Tidning ringer upp Mathias Dillmann, vd på Ekerö Rederi, känner han ännu inte till att politikerna skrotar planerna om Gällstaö:

– Vi vill vi verkligen beklaga detta som skulle ha lett till mycket positivt för såväl kommunen, dess medborgare och Gällstaöbor, säger han.

Dillmann menar att Gällstaöborna nu går miste om både en småbåtshamn, fler båtplatser och en muddring av kanalen. Han tycker att kritiken mot flytten bygger på missförstånd och spekulationer.

– Det har aldrig varit tal om en industriell verksamhet då detaljplanen endast tillåter en småbåtshamn som innefattar vår tänkta arbetsplan, säger Dillmann.

Kommunens teknik- och exploateringschef Jonas Orring har inte velat kommentera ärendet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32