Politikerveckan i Järva jämförs med Almedalen – ska bli årlig tradition

Förra veckan arrangerades för första gången politikerveckan i Järva. På plats fanns flera partier – och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), som gärna ser att arrangemanget blir en ny tradition.

  • Publicerad 12:55, 11 aug 2016

Säkerheten i området och alla skjutningar är en akut fråga.

I förra veckan arrangerade den ideella föreningen The Global Village för första gången Politikerveckan Järva på Spånga IP.

Fem politiska partier deltog och bland talarna märktes utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Ahmed Abdirahman, grundare och ordförande i The Global Village, är initiativtagare till politikerveckan.

– Politikerveckan ska motverka utanförskapet i förorterna och är en utökning av Järva filmfestival. Vi vill skapa förutsättningar för de boende att engagera sig i politiken och sätta lokalinvånarnas frågor på den politiska agendan.

Hur skiljer sig politikerveckan i Järva från den i Almedalen?

– Jag har själv besökt Almedalen. Det är en plattform som är väl etablerad och som vi inspireras av. Tyvärr är det inte alla i Järva som har möjlighet att åka till Almedalen. Här bor många som är socialt utsatta. Politikerveckan i Järva är mer lokal och här ges de boende större plats.

Vilka frågor är viktiga för Järvaborna nu?

– Säkerheten i området och alla skjutningar är en akut fråga. Det som glöms bort i medier är det det långsiktiga, som utbildning och jobb och hur vi ska minska segregationen.

Ska bli tradition

Flera hundra personer besökte arrangemanget på Spånga IP som ordnades med kort varsel.

– Politikerveckan Järva ska bli ett återkommande årligt arrangemang, säger Ahmed Abdirahman.

Jämförs med Almedalen

Även utbildningsministern tycker att det är en bra idé.

"Jag har jobbat på folkhögskolan i Rissne och bor ganska nära så när jag fick en inbjudan blev jag jätteglad för initiativet och tyckte det kändes minst lika viktigt att delta som i Almedalen. Jag hoppas på att detta blir en ny tradition", skriver Gustav Fridolin till Spånga Tidning i ett sms.

SD välkomna nästa år

Alla partier utom Sverigedemokraterna var inbjudna att delta.

Är det inte viktigt att alla riksdagspartier representeras?

– Nästa år kommer vi att bjuda dem. Men med tanke på framförhållningen kunde vi inte bjuda in dem och samtidigt garantera att arrangemanget gick lugnt till, då SD kan ses som ett kontroversiellt parti. Vi vill att alla ska ha rätten att lära känna alla partier, vi vill inte vara partiska, men är man en liten organisation behöver man ha samarbete och god framförhållning till många organisationer, nu hade vi inte den tiden, säger Ahmed Abdirahman.

Fem partier på plats

Moderaterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna var på plats under Politikerveckan Järva och Järva filmfestival.

Deltog gjorde bland andra utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L), arbetsmarknads-och idrottsborgarråd Emilia Bjuggren (S), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ole-Jörgen Persson(M) , och barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kan du förtidsrösta i Stockholm i valet 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan nu På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00

Skolstart! Häng med Vilmer på hans första skoldag

Nyheter "Pirrigt innan jag träffade klassen" Pirrigt, roligt och kanske lite småläskigt? Igår började 2456 sexåringar i förskoleklass i Västerort. Nytt för den här terminen är att även förskoleklassen omfattas av skolplikten. Vi hängde med...tisdag 21/8 15:21