"Cirkus normal" spelar upp pjäsen "Uppehållstillstånd" på Danderyds gymnasium klockan 14 lördagen den 14 oktober. Foto: Jan Johansson

Politisk fråga blir till cirkus i Danderyd

Kulturbiennalen i Danderyd består av ett fullsmockat schema inom alla olika genrer. En av evenemangets första anhalter är föreställningen "Uppehållstillstånd" som framförs i aulan på Danderyds gymnasium.

  • Publicerad 15:48, 6 okt 2017

Politik kan beskrivas som cirkus. Men under Danderyds kulturbiennal, som börjar nästa helg, blir det cirkus av en högst politisk fråga: flyktingkrisen.

Jan Norrman är cirkusledare för gruppen "Cirkus normal" som har funnits i 15 år och sex av de 15 deltagarna kommer från den cirkusträning som han drivit på Brageskolan.

– Föreställningen heter "Uppehållstillstånd" och handlar om ett barn som flyr från sitt hemland. Det handlar om att skilja olika situationer som många som kommit hit har upplevt, säger han.

"Handlar om att utmana eleverna"

Att vara tvungen att skilja sig från sin familj, resa, fly för sitt liv och hur väl man har blivit bemött när man kommit till Sverige är några av aspekterna som ungdomarna ska gestalta när aulan på Danderyds gymnasium blir cirkusscen.

– Historien förs fram som en fysisk teater med begränsad scenografi och det handlar om att utmana eleverna till hur man ska åstadkomma berättelsen.

Tidigare uppträdde gruppen under Stockholms kulturvecka med sin föreställning "Bomull" som handlade om hur man producerar och konsumerar just bomull.

Föreställningen "Uppehållstillstånd" sker i aulan på Danderyds gymnasium klockan 14 lördagen den 14 oktober.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52