Politisk splittring efter Stockholms nya miljonlöfte till Nobel Center

Socialdemokraterna lovade igår att fördubbla Stockholms stads bidrag till nya Nobel Center. Ett besked som Vänsterpartiet att knyta näven.

  • Publicerad 06:40, 25 nov 2016

Det var på en pressträff på onsdagen som både regering och Stockholms stad lovade mer pengar till Nobel Center.

Staden har tidigare sagt att kommunens bidrag ska vara 30 miljoner kronor till forsknings- och utbildningssatsningar under Nobel Centers tre första år. Nu har summan höjts till 60 miljoner kronor.

Beskedet riktar nytt ljus på den oenighet som råder inom den rödgrönrosa majoriteten kring Nobel Center.

LÄS ÄVEN Här är bilderna som visar Nobel Center från nya vinklar – "Påminner om Klararivningarna"

Sebastian Wiklund (V) är inte alls glad åt att det nu blir ännu mer till "kultur i innerstan”. Dessutom i ett hus på Blasieholmen som Vänsterpartiet varit motståndare till från första början.

– Jag tycker att pengarna används på fel sätt. Det här är ännu ett projekt i innerstan. Vi tycker att man ska se över vad pengarna gå till och satsa på fritidsgårdar och kulturverksamhet i ytterstan istället, säger han.

LÄS ÄVEN Jättedemonstration mot Nobelcenter: "Aldrig sett något liknande"

Regeringen lovar bidra med 120 miljoner kronor fördelat på tre år.

– Regeringen ser positivt på att tillsammans med Stockholms stad kunna bidra till verksamheten vid ett nytt och stort Nobel Center. Nobelpriset är underutnyttjat i Sverige. Här fokuserar vi mest på festen i december medan resten av världen sätter pristagarna i centrum. Ett Nobel Center kan bli en enorm tillgång för Sverige att locka hit investeringar, sa Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, på onsdagen.

Forskning och utbildning lyfts fram som centrala punkter när staten nu går in som delfinansiär.

Stockholms stads bidrag på 60 miljoner kronor ska tas från centralmedelsreserven.