Politisk vändning – nya samarbeten

Den senaste tiden har förändringar noterats i det politiska läget i Håbo kommun. Kommunalråd Liselotte Grahn Elg (M) och oppositionsråd Agneta Hägglund (S) är ovanligt eniga om mål och tillvägagångssätt för planbesked, byggnationer och näringslivsåtgärder i kommunen.

  • Publicerad 11:30, 8 feb 2018

Liselotte Grahn Elg och Agneta Hägglund åker tillsammans med Lars-Erik Sandhgren, vd på Håbo Marknads AB, på företagsmöten och de vill hitta gemensamma lösningar för företag och kommun. De ser med glädje på nya och kommande planbesked och byggnation.

– Företag har flyttat från kommunen för att det inte har funnits mark och lokaler att växa. Vi måste se till att det finns plats att växa, sa Lars-Erik Sandhgren på tisdagens frukostmöte och de båda politikerföreträdarna höll med.

– Vi satsar både på nya lägenheter och områden för företagare. Vi värnar också om att bevara naturområden och vill gärna se en strandpromenad längs med Mälaren för att öka kommunens attraktion bland både boende och de som kan tänka sig att flytta till kommunen. Det gynnar även företagslivet, sa Agneta Hägglund och Liselotte Grahn Elg instämde.

Vill ha en park

Agneta Hägglund betonade att kommunen inte har någon naturlig samlingsplats för umgänge, ceremonier i dag och att hon önskar en park vid Gröna Dalenområdet, något som det har pratats om sedan mitten av 2000-talet.

– Ja, det är dags att sätta igång nu, sa Liselotte Grahn Elg.

Mats Norrbrand, vd på Håbohus. Märker ni att det är en förändring i politiskt läge – hur?

– Vi märker att det verkar finnas en större vilja att diskutera och kompromissa över blockgränserna.

Blir det nu mer lättarbetat för er?

– Ja, om det leder till förutsägbarhet och långsiktighet i besluten.

Plan- och exploateringschef Johan A Hagland är relativt ny i kommunen och kan inte uttala sig om tidigare politiska läge men tycker att det råder ett gott samarbete i dag.

– Jag känner att de förtroendevalda jag hittills mött visar uppskattning och har tillit för vårt arbete. Jag personligen känner att KSO (Kommunstyrelsens ordförande) Liselotte har ett positivt och sakligt förhållningssätt till våra utmaningar och upplever också att det är något som samtliga oppositionspolitiker instämmer i, säger han.

Vind i seglen

Samtidigt säger han att kommunen har vind i seglen just nu och att de näringsidkare han mött känner att bemötandet från kommunen är gott.

– Vi har förstås en bit kvar inom vissa områden och det finns absolut frågor att jobba vidare med, men på det stora hela känns det väldigt positivt. Dessutom vet jag att många fått upp ögonen för Håbo kommuns goda läge, både för företagare och människor som vill bosätta sig.

Samarbete för ett enat Håbo

Liselotte Grahn Elg har nyligen tillträtt som kommunalråd och säger att hon vill jobba för att bryta den negativa bilden om det politiska läget i kommunen. Hon och oppositionsråd Agneta Hägglund framför många samstämmiga visioner för kommunens framtid.

Kan det bli ett problem att ni är så samstämda?

– Det kan det kanske bli, men framför allt vill vi skapa en positiv syn på det politiska läget i kommunen och se på framåt­ andan och samarbetet inte splittringarna, säger Liselotte Grahn Elg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Läsarna får inte nog av Staffans mordhistorier

Staffan Öberg från Bro blev författare på heltid när han gick i pension. Nu reser han land och rike runt och säljer sina böcker på marknader.lördag 26/5 15:00

Jakob laddar inför maran

Den 2 juni springer Jakob Jogfors från Kungsängen Stockholm Marathon för elfte gången. Det är något han ser fram emot – och särskilt känslan efteråt.lördag 26/5 9:00

Senaste numret

Bålstabladet