Politiska topparna besvikna över OS-nej

Vid 18-tiden kom beskedet: Sverige snuvas på OS för åttonde gången. Oppositionsrådet Karin Wanngård (S), som var på plats i Lausanne, tror att motståndet i Stockholm påverkat resultatet.

  • Publicerad 19:53, 24 jun 2019

En av dem som var på plats i Lausanne för att hjälpa till och göra reklam för den svenska OS-kampanjen var oppositionsrådet Karin Wanngård (S), och hon hade hoppats på ett annat resultat.

– Det känns såklart surt att vara så nära men inte nå hela vägen fram. Det har kluckat här under dagen att Stockholm inte skrivit under avtalet en ansökarstad väntas skriva under, säger Karin Wanngård.

– Den nya majoriteten presenterade ju för sju månader sedan att de inte vill ha ett OS i Stockholm, och det är klart att det inte är bra. Med största sannolikhet har det påverkat resultatet. Åre skrev under, men inte Stockholm, och det är såklart jättetråkigt, fortsätter hon.

Andreas Hatzigeorgiou, som är chefsekonom vid Stockholms handelskammare, tycker att resultatet är tråkigt, men att processen varit positiv.

– Jag tycker att det finns anledning att vara stolt över företagens stora uppslutning och det engagemang som funnits för så väl vinterspelen som den olympiska hållbarhetsagendan. Att vara med hela vägen in på mållinjen är en bra prestation även om det naturligtvis är synd att Sverige inte fick chansen att vara den fantastiska värd som jag tror att vi skulle kunna vara, säger Andreas Hatzigeorgiou i ett pressmeddelande.

Och trots besvikelsen upplever Karin Wanngård att Milanos borgmästare, Giuseppe Sala, förtjänat att ro hem OS. 

– Jag vill passa på att gratulera Milano, som har en duktig borgmästare som har gett 110 procent för att driva den här frågan hela vägen in i mål. Så grattis Milano, säger Karin Wanngård.

Även Stockholms stad gratulerar den italienska OS-kommittéen till en framgångsrik och vinnande kandidatur, i ett pressmeddelande, där finansborgarråd Anna König Jerlmyr också uttalar sig. Till Expressen uttryckte hon sin besvikelse efter beskedet.

​– Vi ser gärna stora internationella och hållbara evenemang i vår stad. Framtiden får utvisa om det kan bli aktuellt med ett OS och Paralympics i Sverige, säger Jerlmyr i ett uttalande.