OS-SNACK. Under tisdagens diskuterades Stockholms möjligheter att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Foto: StockholmDirekt/ Stockholm-Åre2026

Politiska topparna hoppas på OS i Stockholm

OS-avgörandet närmar sig. Nu hjälper Stockholms ledande politiker till i OS-kampanjen inför slutspurten.

  • Publicerad 14:50, 28 maj 2019

Om mindre än en månad får vi svar på om det blir Stockholm (tillsammans med Åre, Falun och Lettiska staden Sigulda) eller Milano-Cortina som får arrangera Vinter OS och Paralympics 2026.

På morgonen den 24 juni ska Stockholms OS-koncept presenteras i Lausanne för de 86 röstande medlemsländerna i Internationella olympiska kommittén.

Stockholm behöver få en majoritet av rösterna för att få arrangera spelen.

– Det här kampanjarbetet är en berg-och dalbana. Det ska bli väldigt spännande och vi jobbar dag och natt med att förbereda oss, säger Richard Brisius, kampanjgeneral Stockholm-Åre 2026.

Åsikter om att Stockholm vill arrangera OS 2026

Stockholm stad har upprepade gånger sagt att Stockholm inte ska bära några kostnader, ha några ekonomiska risker och inte axla det formella arrangörskapet. Men det hindrar inte att Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och oppositionsledaren Karin Wanngård (S) kommer att åka med till Lausanne i Schweiz för att stötta kampanjen hela vägen in i mål.

De båda politikerna tycks nu vara odelat positiva till att Stockholm ska arrangera Vinter-OS.

– Ansökan har många positiva styrkebesked. Vi har en stor möjlighet att ta hem detta, säger Anna König Jerlmyr.

– Jag är övertygad om att Stockholm kommer kunna arrangera det här på ett bra sätt. Tillsammans med Åre, Falun och Lettland kan det här bli fantastiska spel, säger Karin Wanngård.

Regeringen ger klartecken för OS i Stockholm

Enligt båda politikerna kan både kampanjen, förberedelserna och själva spelen bidra till att göra Stockholm mer hållbart. De lyfter bland annat fram att Stockholms tillgängliga idrottsanläggningar blir funktionshinder-anpassade och att det kan byggas en efterlängtad skidarena i Stockholm. Dessutom, menar de, innebär OS en satsning på ytterstaden som bland annat ska öka integrationen och göra så att fler ungdomar i förorterna får en möjlighet att testa vintersport, något som idag inte sker.

– Vi har en ny ambitiös klimatplan att Stockholm ska vara fossilbränslefri till 2040. Det här kan vara en språngbräda för andra länder att inspireras av oss, säger Anna König Jerlmyr.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Inte ens eventuell brist på snö tycks längre vara något att oroa sig för.

– Det är bättre att producera snön och lägga den där vi vill ha den, än att ha snökaos i hela Stockholm, säger Karin Wanngård.