Här på Siktgatan 7 i Vinsta industriområde vill ett företag bygga 71 studentbostäder i huset som är kontor idag. Foto: Stockholms stad

Politiskt ordkrig efter att 71 studentbostäder i Vinsta bordlades

Bygget av 71 studentbostäder i en industrilokal i Vinsta bordlades – och skapade ett politiskt ordkrig i stadsbyggnadsnämnden. "De förskjuter enkla ärenden", säger M. "Dumheter", svarar MP.

  • Publicerad 07:01, 1 dec 2015

Det verkar vara besvärligt för dem att vi är så effektiva.

Ett företag har ansökt om att bygga 71 studentbostäder i en industrilokal i Vinsta som idag rymmer kontor. Men när bygglovsansökan togs upp i stadsbyggnadsnämnden i torsdags valde den rödgröna majoriteten att bordlägga ärendet.

– Väldigt onödigt. Ett ja skulle innebära att man i princip kan börja bygga direkt. Men de rödgröna fortsätter förskjuta enkla ärenden. Det här är det 31:a ärendet de bordlägger i år, säger Joakim Larsson (M), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

"Når inte ens 50 procent"

Tjänstemännen föreslår att politikerna säger nej till bygglovsansökan. De menar att åtgärden är planstridig och först kräver en detaljplaneändring från industri- till bostadsändamål. Men Joakim Larsson menar att en mindre avvikelser från plan- och bygglagen kan accepteras om det är ett "angeläget behov och allmänt intresse".

– Och behovet av studentbostäder är som bekant väldigt stort i den här stan. Nu kommer de rödgröna troligtvis inte ens nå upp till 50 procent av sitt studentbostadsmål. De har sagt att de ska komma igång med 1 000 studentbostäder i start-pm under 2015, men jag tror att de är uppe i runt 420 med en nämnd kvar, säger Joakim Larsson (M).

MP: Dumheter!

Cecilia Obermüller, gruppledare för Miljöpartiet i stadsbyggnadsnämnden, är irriterad över kritiken.

– Dumheter! Ska de komma och prata siffror nu. Under senaste mandatperioden lovade de tusentals fler bostäder än vad de fick fram. Vi har godkänt över 5 000 bostäder bara i år. Det verkar vara besvärligt för dem att vi är så effektiva, säger Cecilia Obermüller.

31 bordläggningar, det låter inte så effektivt.

– De försöker göra en höna av en fjäder. De allra flesta bordläggningar har rört småärenden, bygglov och annat. Jag tror att det handlar om ett 40-tal bostäder vi stoppat sammanlagt, alltså patetiskt lite. Flera av har dessutom varit juridiskt omöjliga att anta, säger Cecilia Obermüller.

"Knepigt ärende"

Hon säger att de rödgröna i grunden är positiva till studentbostäder i industrilokalen i Vinsta.

– Ja, det är en jättekul idé. Men det är ett knepigt ärende. Just därför bordlade vi det, så att vi kan prata vidare med tjänstemännen och se om det över huvud taget är möjligt, säger Cecilia Obermüller (MP).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Här är Abrahamsbergs nya kvarterskrog

Nyheter Familjen tar Frankrike till Bromma Abrahambserg har fått ett krogtillskott under hösten. Familjen Wallebo från Hässelby har öppnat fransk restaurang på en av områdets tvärgator.fredag 16/11 11:53

Nya sporten: Slåss med lasersvärd

Nyheter SE FILMEN: Dueller i en gymnastikhall långt, långt borta... Hört talas om ludosport? Antagligen inte. Sporten där man slåss med ljussablar som lyser och låter har bara drygt 50 utövare i Stockholm – men bland dem är passionen för ljussvärdsfäktningen stor.fredag 16/11 11:45