Ponnyn Dino sprider glädje bland dementa

Klingsta demensboende fick en ovanlig gäst häromdagen – det var ponnyn Dino som knackade på.

  • Publicerad 11:26, 14 jan 2019

Claudia Arredondo blev gruppledare på Klingsta demensboende i september 2018. Hon kom innan dess från ett boende där man fokuserade på natur och djur, och hon ville ta med sig tänket till Danderyd.

– Personalen var lite chockade faktiskt, för de är inte vana vid det här. De var lite skeptiska till en börja, men när de såg att det gav de boende så mycket blev de lugna, säger Claudia Arredondo.

Om personalen var skeptisk var det tvärtom när det gällde de boende.

– De boende bara sträckte ut händerna. Det första intrycket är att de ler. Händerna lyfts, de vill krama, klappa, komma nära. Oavsett om du kan prata eller inte ser man på leendet att de mår bra. De blir ödmjuka. Det är otroligt att patienter som inte kan röra sig vill försöka sträcka sig fram för att klappa.

Hur går han på toa?

Många brukar fråga vad som händer om Dino behöver gå på toaletten, berättar Claudia Arredondo.

– Han har lärt sig på kommando! Han är där i 2,5 timmar, men behöver pauser då han går på toa.

Dino har tränats till att umgås med patienter.

– Han förstår när han ska närma sig och röra sig, han läser av de boendes stämning. Dino är väldigt intelligent och försiktig. Han förstår vad han ska göra.

Under sina år med djur i vården har inte Claudia Arredondo varit med om vare sig rädda boende eller allergiska reaktioner.

Hundbesök

Klingsta har också fått besök av två hundar. Den ena är en korsning amstaff-labrador.

Claudia Arredondo berättar att de som kan gå tar sin rullator och följer efter djuren.

– Det är superhärligt. Det är en typ av magi. Och det gäller även oss som är friska, man blir glad, man blir ödmjuk och man vill klappa, säger hon.

Mordmisstänkt pojke kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Nyheter Rekommenderas genomgå större utredning Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig kamrat kan få genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.måndag 19/8 14:31

Ingen kat(t)astrof – här går Kyrkbyns fyrbenta säkert

Nyheter KOLLA FILMEN: Gulliga tassar på övergångsstället Micke Andersson och hans son tyckte att vägen var osäker för områdets katter. Genom ett gediget arbete löste de säkerhetsfrågan genom ett speciellt övergångsställe.måndag 19/8 11:55
Stockholm Direkt