Pop up-biblioteket har kommit till Rågsved

I väntan på att det permanenta biblioteket öppnar kommer ett mobilt bibliotek till Rågsved en gång i veckan under våren. Bra! tyckte Rågsvedsborna vi pratade med under första besöket.

  • Publicerad 16:35, 1 mar 2018

Rågsved ska få ett permanent bibliotek på sikt, men redan nu kommer ett mobilt bibliotek vara på plats i Nya Rågsveds folkets hus varje tisdag under våren.

– Vi ska lära känna Rågsvedsborna och känna in vad för typ av bibliotek de vill ha. Vilken typ av böcker, på vilka språk och vilka aktiviteter som ska finnas. Vi ska bygga upp samarbeten med lokala aktörer också för att se vad som finns här och vad vi kan tillföra, säger Jessica Pellegrini, bibliotekarie på det mobila biblioteket.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Varje tisdag kommer hon och en kollega att ställa upp sitt pirra-bibliotek med böcker som går att låna i Nya Rågsveds folkets hus. Det kommer gå att reservera böcker som bibliotekarierna tar med sig till Rågsved och det ska finnas plats att sitta och läsa, umgås eller pyssla.

Vid ett av borden sitter 11-åriga Yalda Mollazehi med kompisen Davina Nissi. De gör pins med budskapet Jag älskar Rågsved.

Nu ska Rågsved och Östberga få bibliotek

– Vi brukar gå till biblioteket i Högdalen eller i skolan här i Rågsved, vi läser böcker och tidningar. Det behövs ett bibliotek i Rågsved så att det finns mer för ungdomar att göra här, säger Yalda Mollazehi.

– Det är bra att det finns pysselsaker på biblioteket. Mer sånt. Om det är roligt här läser man mer böcker också, säger Davina Nissi.

Vid ett bord lite längre bort har Rågsvedsbon Aldona Zapadka slagit sig ned med sina fyra barn Antonia, Gabriela, Konrad och Veronika, för att pyssla. Hon är inne på samma spår.

– Sagostunder, föreställningar, kanske pantomimteater? Det ökar barnens intresse för att läsa om de ser att det är roligt på biblioteket. Det är jättebra att biblioteket kommer hit, så vi slipper gå till Högdalen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Rågsved och Östberga har pekats ut av staden som områden som ska få egna bibliotek. I Östberga har planerna kommit längre – ett bibliotek ska finnas i allaktivitetshuset som öppnar i september. Även där körs sedan ett tag ett pop up-bibliotek i Östbergaskolans matsal.

När och var ett permanent bibliotek öppnar i Rågsved är inte bestämt än.

"Bra!" Yalda Mollazehi och Davina Nissi gillar att biblioteket kommer till Rågsved varje tisdag i vår. Foto: Ylva Bergman

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48