Pop up-park ska stoppa fulparkerade bussar

En "storslagen utsikt" enligt staden, som nu också ska gå att njutas av på ett bättre sätt. Snart blir det pop up-park vid Holger Bloms plats.

  • Publicerad 15:48, 15 maj 2020

I måndags var det premiär för sommargågatorna på Kungsholmen. Först ut var Hornsbergs strand där det vankas en del nytt för i år, med ytterligare ett kvarter (till Nordenflychtsvägen) samt ändringar i det trafikfria kvarteret vid Moa Martinsons torg.

Men snart väntar något helt nytt. Då blir nämligen Holger Bloms plats på Norr Mälarstrand, ni vet "platsen vid macken" som döptes efter en tävling i KungsholmenDirekt, till pop up-park.

Fulparkerade bussar skymmer vacker utsikt

Med start 22 maj och fram till den 24 september ska kajen möbleras med inspiration av förre stadsträdgårdsmästaren och arkitekten Holger Blom med bland annat solsoffor, randiga bänkar och grönska. Det ska "skapa trivsel och ökad möjlighet att vistas på platsen och uppleva den storslagna utsikten över Riddarfjärden" enligt trafikkontoret.

Pirat-avspärrning vid populär utsikt på Kungsholmen

Dessutom blir det några betongskulpturer av konstnären Hilda Hellström på platsen. Förutom att smycka platsen är tanken att konsten även ska stoppa trafik och parkering på kajen enligt trafikkontoret. Att kajen olovligen används som parkeringsplats, främst av bussar, trots att det är förbjudet har varit ett återkommande problem. Även om turistsäsongen med dess bussar ligger nere på grund av coronaviruset är det ett av syftena med parken om situationen kring resandet ändrar sig, enligt trafikkontoret.

"Ett annat är ju att det är en underutnyttjad yta längs ett av Stockholms finaste promenadstråk." skriver Joakim Svensson, kommunikatör på trafikkontoret i ett mailsvar.

UTSIKTSBLOCKAD. Så här har det sett ut tidigare år, och är något staden bland annat vill förhindra om turistbussarna börjar åka igen efter coronakrisen. Foto: Per Brandt/Akrivbild

Sommarplatser på Kungsholmen

Sommargågator

Hornsbergs strand (Nordenflychtsvägen-Lindhagensgatan, Lindhagensgatan-Elersvägen. 11 maj–14 september

Norra Agnegatan (Fleminggatan och Hjärnegatan): 21 maj–23 september

Pop up-park

Bergsgatan: 18 maj–23 september

Norr Mälarstrand: 22 maj–24 september

Visa merVisa mindre