Robin Johnander brygger fortfarande massor av öl i sitt garage. Foto: Mikael Andersson

Poppis bryggeri i Enskede har vuxit ur garaget

Hallå där, Robin Johnander, som driver Gamla Enskede bryggeri i ett garage i Gamla Enskede sedan sex år tillbaka.

  • Publicerad 20:00, 27 nov 2018

Det ryktas om flyttplaner – har du vuxit ur ditt garage?

– Ja definitivt! Jag har varit och tittat på flera lokaler. Det jag söker är en lokal på minst 100 kvadrat där det går att dra in lastpallar och få in bryggeriutrustning. Helst i närheten av Enskede.

Hur akut är det?

– Jag drar samma dag som jag hittar en lokal, om man säger så. Idag jobbar jag på 16 kvadrat och har tre olika lager runt om i Söderort. Det blir väldigt mycket sitta i bil och köra öl fram och tillbaka. Det skulle vara skönt att kunna åka hem från jobbet, nu flyter allt ihop, när man jobbar där man bor.

Vi var hos dig 2016, då tillverkade du 3 000 liter (9 000 flaskor) öl per månad. Vad är planen framåt?  

– Ungefär lika mycket, minst 40 000 liter per år räknar jag med att göra. Men poängen med att flytta till större är inte i första hand att göra mer öl, utan bättre. Då kan jag lägga mer tid på att förfina produkten, och bjuda in till publika evenemang, som visningar och provsmakningar. Jag får ungefär en förfrågan i veckan om det nu och det funkar inte i ett garage.

Nyaste ölen?

– Det är Sju brunnars Brown Ale, som släpptes 1 november. Det är en hyllning till Skogskyrkogården, och Sju brunnars stig som finns där. Det är en fantastisk plats där jag har varit mycket. Jag kommer att sälja den på Enskede julmarknad 1-2 december, och Enskedeparkens marknad helgen efter. Nytt är också att jag gör Coops egen julöl till butikerna i Västberga och Bromma.

Enskedebon som brygger 9 000 öl i sitt garage

Region Stockholm ökar stödet till spelberoende

Nyheter ✓Men inget stopp för spelreklam för SL: ”Är en utveckling som tar tid” ✓Oppositionen kritisk Det blågröna styret i Region Stockholm gör en satsning på att hjälpa personer med spelberoende. Samtidigt fortsätter de att inkassera reklamintäkter från spelbolagen via SL:s reklamplatser.måndag 22/4 20:53