Saknar lov. Ägaren Sam Egag med sin kvarterskrog Chirashi. Nu kan han tvingas riva sin uteservering. Foto: Eva Tonström

Poppis uteservering i Bagis är ett svartbygge

Uteserveringen är ett svartbygge. Den ska väck. Det slår stadsbyggnadskontoret fast, något som gör ägaren till Bagis nya kvarterskrog förtvivlad: "Det blir helt omöjligt för mig att fortsätta".

  • Publicerad 16:03, 5 dec 2018

Chirashi öppnade på Rusthållarvägen i Bagarmossen förra året. En liten kiosk från 60-talet, igenspikad och förfallen sedan länge, har förvandlats till en restaurang för asiatisk fusion. Serveringen sker på en inglasad uteservering och krogen har blivit ett populärt inslag i kvarterslivet.

Det finns bara ett krux: den inglasade uteserveringen saknar bygglov. Detsamma gäller en container som hör till Chirashi. Och stenplattor som man lagt i marken. Samt en boulebana, och sittplatser som man byggt vid restaurangens utomhusbio. Allt det har gjorts utan lov.

Ät ute året runt på Bagis nya kvarterskrog

Ägaren Sam Egag har nu ansökt om bygglov i efterhand, men stadsbyggnadskontoret tycker inte att det ska godkännas. Och det kan till och med bli tal om avgifter som ska betalas.

Kiosken ligger på stadens mark medan alla de extra tilläggen har hamnat på en bostadsrättsförenings mark. De har gett sitt godkännande – något som tjänstemännen säger kvittar. Enligt detaljplanen från 60-talet så är det parkmark. Den saknar helt byggrätt och för att en sådan ska kunna styras upp, krävs det att detaljplanen ändras. En hyfsat lång och komplicerad process.

Sålde lägenhet för att finansiera krogen

Nästa vecka ska politikerna i stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om man ska gå på tjänstemännens linje och avslå det sensökta bygglovet, eller om man ska se mellan fingrarna med Sam Egags övertramp.

– Om de avslår får jag ta ställning till då vad jag gör. Men det blir helt omöjligt för mig att fortsätta som nu utan uteserveringen. Det går inte att ha en vanlig kiosk där, jag var tvungen att ändra verksamheten för att överleva. Jag har sålt min lägenhet för att finansiera det här, säger en upprörd Sam Egag.

Här är entreprenörens plan för gamla kiosken i Bagis

Han erkänner att han gjort fel men att det aldrig varit hans avsikt att bryta mot någon detaljplan. Och om marken och den gamla kiosken nu har kulturhistoriskt värde, vilket Stadsmuseet anser, undrar han varför man lät den hamna på dekis genom att, till exempel, inta ta bort klotter.

– Det var ett ruttet ruckel som luktade hemskt då folk använde baksidan som toalett. Jag och mina anställda lägger mycket energi på att hålla parken ren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sam Egag och den otillåtna serveringen. Foto: Eva Tonström

Liljeholmskajen ska få utomhuspooler

Nyheter Stort allmänt bad för barn och vuxna Tre badbassänger fyllda med sjövatten – både för barn och vuxna – intill kajen. Marievik ska få stort allmänt hamnbad à la Helsingfors.fredag 19/4 10:00

Bostadsbolagen hårdgranskar svartuthyrning

Bostad ✓Anställt speciella utredare ✓Så många blir av med lägenheten ✓Ny lag kan ge fängelse eller böter Riktade insatser och heltidsanställda som utreder oriktiga hyresförhållanden. Stadens bostadsbolag säger varje år upp hundratals hyreskontrakt till följd av svartuthyrning. Samtidigt kan en ny lag...fredag 19/4 9:00