Orolig. Tanken på att någon kan ha gått iväg med Poppy och ändrat på hennes utseende är obehaglig, enligt mamman Sara Bundock som själv är lärare. Foto: Sacharias Källdén

Poppys lugg klipptes – men av vem?

SöderortDirekt har tidigare kunnat rapportera om hur en förskola i Skarpnäcks stadsdelsområde anmälts efter att en ettåring på okänd väg fått sin lugg klippt. Nu ger barnets mamma sin version.

  • Publicerad 20:00, 11 feb 2020

– Hon skulle spara ut hår, och så plötsligt när vi tittar på henne ser hon ut så här.

Sara Bundock beskriver det som "en kall kår", känslan när hon och maken en torsdag i november märkte att deras dotters lugg var cirka fem centimeter kortare än vanligt.

– Det är inte inbillning, säger Sara och visar före- och efterbilder på snart tvååriga Poppy, den här historiens huvudrollsinnehavare.

Bilderna ska fungera som bevis för att Poppy utsatts för "kränkande särbehandling" någon gång mellan den 4 och 7 november.

I en anmälan till Skolinspektionen, som SöderortDirekt skrev om häromveckan, skriver Poppys föräldrar att de vet att det är en vuxen, pedagog eller lärarstudent på förskolan som klippt luggen, eftersom "den är väldigt rakt klippt".

Poppy. Luggen ska ha krympt cirka fem centimeter. Foto: Sacharias Källdén

Från förskolan låter det annorlunda. "Ingen personal har klippt er dotter" har budskapet varit, och när Sara och maken tio dagar efter upptäckten hade ett möte med rektorn och biträdande rektorn upprepades det.

– De började indirekt att anklaga oss, säger Sara.

I skollagen står det att "en rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen". Skolverket i sin tur säger att det är "viktigt att komma ihåg att yngre barn inte alltid kan förmedla sina känslor på samma sätt som äldre barn och vuxna".

På mötet ska rektorn, enligt Sara, ha sagt att förskolan inte kan skriva någon kränkningsanmälan. Detta på grund av att Poppy är så liten att hon inte kan berätta vad som har hänt.

– En sådan formulering är för mig obehaglig, säger Sara.

Mor och dotter. Enligt Sara Bundock kommer oroskänslan vid lämning även om Poppy är "glad och pepp" på att vistas på förskolan. Foto: Sacharias Källdén

Hon anser att rektorns ton mot henne och maken hårdnat efter att kränkningsanmälan kom på tal. Samtidigt vill Sara understryka hur nöjda familjen varit med förskolan och dess pedagoger, och att Poppy fortfarande trivs.

– Hon är glad och pepp på att vara där, säger Sara men tillägger att det ändå finns en "känsla av oro" vid lämning.

Att Poppys storasyster eller något annat barn hållit i saxen är enligt Sara uteslutet. Hon säger att hon och maken haft uppsikt över Poppy när hon inte varit på förskolan, och på avdelningen ska barnen inte ha tillgång till saxar.

I stället är det tillsynen på förskolan som brustit, menar Sara.

– Vi kommer kanske aldrig att få reda på vem som gjort det. Jag köper det, men det handlar om hur de har hanterat det. Vad har förskolan för krisplan?

Rektorn: ”Det är ett mysterium”

Maria Brunfelter, rektor på förskolan i Skarpnäcks stadsdel där Poppy går, anser inte att förskolans rutiner bör ändras på grund av händelsen med luggen.

Rektor. Maria Brunfelter håller inte med föräldrarna om att tonen mot dem ska ha varit hård. ”Däremot var vi inte eniga”, säger hon. Foto: Robin Högberg

– Det får Skolinspektionen i så fall titta på, men det har jag svårt att se. Jag tänker att vi har väldigt goda rutiner och jobbar mycket med att följa upp. Vi är inte rädda för frågor heller, säger Maria Brunfelter.

Enligt henne är frågan om kränkningsanmälan ”inte ett dugg känslig” för henne som rektor. Uppgiften om att hon ska ha sagt att förskolan inte kan skriva någon anmälan på grund av att Poppy inte kan uttrycka sig stämmer inte, säger hon.

– Däremot sade jag att vi inte kan styrka att det skett en kränkning. Då erbjöd jag dem att titta över materialet för att se vad som definierar en kränkning.

Om inte någon i personalen klippt barnet, vem har då gjort det?

– Det är ett mysterium. Jag vet inte.

Brunfelter säger sig inte känna oro för att någon i personalen ska ha klippt Poppy utan att erkänna det. Förskolan är ”väldigt noga med att tystnad inte ska råda”, säger hon.

Det är inte heller troligt, menar hon, att någon som inte jobbar på förskolan ska ha gjort det på skoltid; enligt henne har förskolan koll på vilka som hämtar och lämnar, och dyker ”andra personer” upp får de alltid legitimera sig.

Vad gäller dialogen med Poppys föräldrar säger rektorn sig inte veta om hon hade kunnat göra något annorlunda. Hon hoppas att föräldrarna ska återfå förtroendet för förskolan.

– Vi har lyssnat på dem från dag ett och erbjudit möte snabbare än de kunde komma. Vi har verkligen försökt bemöta dem.

Vad är kränkande behandling?

Ett oönskat uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet, utan att räknas som diskriminering. Barnet eller eleven som upplever sig vara utsatt avgör själv vad som är oönskat.

Kränkningen måste vara "märkbar och tydligt" för att räknas som kränkande behandling, enligt lagen. Även den som kränker måste förstå att uppträdandet upplevs som kränkande.

Källa: Skolverket, med hänvisning till 6 kapitlet 3 § skollagen, proposition 2005/06:38 sidan 136 och följande.