Populär bar i Sofo kan tvingas flytta från Skånegatan på grund av högt ljud

Trots ljudisolering och en ny högtalaranläggning låter det för mycket från krogen Snotty på Skånegatan i Sofo. Om inte ljudet dämpas ytterligare tvingas musikbaren att stänga.

  • Publicerad 21:38, 1 sep 2015

Enligt både krögaren och hyresvärden började konflikten förra året, i samband med att några lägenheter i huset bytte invånare.

Det kom klagomål på ljudvolymen och sedan dess pågår en konflikt som hotar krogens tillvaro i huset.

På Facebook snurrar nu en uppmaning om att skriva på för att rädda Snotty:

”Snotty Sound Bar är en av Stockholms populäraste musikbarer. Nu lever de under hot om stängning. Hjälp till att rädda Snotty, Skånegatan och Stockholms musikliv! Skriv under!”

Appellen har på kort tid samlat in 1 300 namnunderskrifter.

Konflikten gäller ljud

Helena Åman, en av personerna som driver Snotty, bekräftar att restaurangen hotas av stängning på grund av en konflikt med hyresvärden som gäller ljud från krogen.

– Först var det musiken som lät för mycket. Hyresvärden kopplade in en stor advokatbyrå och vi kopplade in vår advokat. Och så hade man en förhandling där det sas att vi kunde vara kvar om vi gjorde vissa åtgärder. Det har vi gjort, men nu är det istället ljudet från gäster som skrålar och röker som stör, säger Helena Åman.

Sedan konflikten började har hon bytt ljudanläggning, installerat en så kallad limiter och gjort ljudisoleringar vid toaletten där ljud tidigare ”läckte” upp i huset.

Men det har inte räckt. Enligt hyresvärden uppfyller Snotty fortfarande inte kraven när det gäller att hålla nere ljudvolymen.

Kontraktet kan avslutas

Nuvarande kontrakt sträcker sig enligt Afa Fastigheter till september 2016 men om konflikten inte går att lösa innan dess kan Snotty bli uppsagda från lokalen.

– Vi letar efter en annan lokal, vilket vi gjort i flera år eftersom vi känner att området är på väg åt fel håll. Området har bytt klientel. Men det är inte lätt att hitta en annan bra lokal heller, säger Helena Åman.

Mattias Östman, fastighetschef på Afa Fastigheter, säger det är flera hyresgäster som klagat på att ljudet är så högt från Snottys lokal att det stör nattron.

– De ljudmätningar vi gjort visar att gränsvärdena överskrids i bostäderna, säger han.

Afa Fastigheter har tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram för att få ner ljudvolymen men det är Snottys ägare som måste betala för att genomföra dem.

– Det är där vi står. I och med att ljudkraven inte uppfylls har vi sagt att de ska genomföra åtgärderna. Vi har inget emot att de gör det och bli kvar.

Långsam dialog

Enligt Mattias Östman pågår en dialog, även om den går långsamt, som han uttrycker det.

– Vi har inget egenintresse i att de ska flytta utan att de ska hålla sig inom de lagar och regler som gäller. Vi vill inte sparka ut dem men vi vill att de ska följa reglerna, säger han.

Att genomföra alla de åtgärder som hyresvärden kräver skulle kosta stora pengar. Och enligt Helena Åman känns det inte som att Snotty får en helt rättvis behandling.

– Det har gjorts en massa mätningar på gatan och det är som att vi får skulden för allt ljud. Jag undrar om någon restaurang i området skulle klara en bullermätning, säger hon.

Pågående kamp

Helena Åman kallar Afa Fastigheters åtgärdsplan för ”absurd”.

– "Åtgärdsplanen" är ett förslag om att bygga ett rum-i-rummet, vilket i praktiken innebär att bygga om lokalen till ljudstudio, extremt dyrt, vi snackar sjusiffrigt. Dessutom lär det troligtvis inte ens vara praktisk genomförbart. Det skulle väl bli max 30 kvadrat kvar av våra nuvarande 50, säger hon.

Helena Åman vet inte hur det ska gå.

– I princip skulle vi kunna sälja av ren utmattning, till någon som vill driva en lyxig bistro för alla nyinflyttade Östermalms-Söderbor som finns här nu. Vi ska kämpa allt vad vi kan men det är ganska tärande.

– Vi får se vem som ger upp först, säger hon.

Så säger några som bor i huset

StockholmDirekt har pratat med tre personer som bor i huset.

En person vill inte uttrycka några synpunkter, en annan uppger att hen blivit störd i flera år och då framför allt av ljud från köket och andra kring-ljud. "Det är flera i huset som jag vet blir störda" säger personen.

En tredje är helt okej med att det låter. "Man ser ju vad det är för en gata, med många krogar och mycket folkliv. Man kanske inte ska bo här om man tycker att det är jobbigt".

Snotty har legat på samma adress i snart tio år och stänger klockan 01.