Nya fontänen på Storängstorget. Barnen älskar den - men grannar tycker att den låter för mycket. Foto: Stockholm Konst

Populär fontän på Östermalm stängs av efter grannars klagan

Fem veckor. Så länge har fontänkonstverket på Storängstorget varit i gång och blivit barnens favorit. Nu klagar grannar på att det låter för mycket.

  • Publicerad 15:10, 12 jun 2017

I början av maj invigdes vattenfontänen på Storängstorget i Norra Djurgårdsstaden. Verket är "aktivt" – det vill säga: det sprutar vatten – mellan klockan 9 och 18 och för många barn är det redan en favorit. Men alla är inte lika nöjda.

Problem igen för vägkonsten i Hjorthagen – smulas sönder

– Vissa grannar bedömer att det låter för mycket när vattnet faller ner på marken. Nu gör vi en undersökning för att se vilken ljudnivå det rör sig om, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Hemlig konst hittad i rivningskåk på Östermalm

Enligt honom kommer fontänen antagligen behöva omprogrammeras.

– Förmodligen kommer det bli så att den är i gång under väldigt begränsade tider. Jag tycker såklart att det är tråkigt. Själva poängen med en fontän är ju att den ska vara i gång och barnen älskar den. Jag vill skapa liv, men samtidigt respekterar jag att vissa tycker att fontänen låter för mycket. Då får man kanske nöja sig med att det blir liv på vissa tider, säger Mårten Castenfors.

Mäklare tar över populärt hörn – betalar igen med konst

Under måndagen stängdes fontänen av, och nu inväntar man resultatet av ljudmätningen. Det kommer att dröja innan en omprogrammering kan bli aktuell, och fontänen får stå torr tills analysen är klar.

– Det är viktigt att det blir rätt och ska göras tillsammans med konstnären som bor i Berlin. Så det blir inte i övermorgon, säger Mårten Castenfors.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm Marathon redan fullbokat

Nyheter Firar 40 år – med ny bana Om drygt en vecka är det dags för tusentals löpare att inta Stockholms gator när den 40:e upplagan av Stockholm Marathon går av stapeln. En helt ny bana har tagits fram, och trycket har varit så högt...lördag 26/5 17:00

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00