Personalkooperativet Grus och Bus kan behöva stänga. Föräldrarna Lina och Anders Bäckström som har sin son på förskolan är oroliga och ledsna. Foto: Sacharias Källdén

Populär förskola i Stureby kan tvingas stänga

Personalkooperativet Grus och bus har funnits i Stureby i över 20 år. Nu hotas man av stängning eftersom staden tycker att lokalen är för liten.

  • Publicerad 11:39, 29 nov 2018

Ungefär 60 barn gick länge på förskolan Grus och bus i Stureby. Förskolan uppstod ur en kommunal förskola 1993, när personalen beslutade att driva den vidare som kooperativ. Idag är det 54 barn på förskolan. Men snart kan det vara nere på 45. Det har en dom i förvaltningsrätten fastslagit efter att förskolan överklagat utbildningsnämndens beslut.

Vad säger domen? Jo, att förskolan som den bedrivs idag är för liten för antalet barn, vilket gör att verksamhetens kvalitet inte kan säkerställas. Rätten åberopar Stockholms stads riktlinjer för 7,5 kvadratmeter per barn och hänvisar även till ett gammalt tillstånd om 45 barn från 90-talet.

– Det är märkligt hur man resonerar. Ska vi ner på 45 barn så är hela verksamheten hotad i och med att vi inte längre kan ha en så bra verksamhet som vi vill. Det är stora pengar det rör sig om för oss, säger förskolechefen Rebecca Lindman som själv hade sina barn på förskolan innan hon började arbeta på den.

Uppdraget: Fixa förskoleplats åt 200 barn

Staden har betalat ut pengar till förskolan för 60 barn i många år, vilket förskolan menar är ett bevis på att det nya beslutet är felaktigt. Men kammarrätten avslog prövningstillstånd för förskolans överklagan av förvaltningsrättens dom. Detta överklagade man i sin tur till Högsta förvaltningsdomstolen som nu ska bedöma om kammarrätten gjort rätt bedömning. Där ligger frågan just nu.

En grupp föräldrar har tagit saken i egna händer och undersöker nu om ens stadens egna förskolor lever upp till riktlinjen om 7,5 kvadratmeter per barn.

– Flera föräldrar har gått här själva och valt att sätta sina barn här. Vill man ha vittnesmål på att den här verksamheten är bra finns det mängder av folk som kan berätta. Jag kunde förstått stelbentheten från stadens sida mer om det var en ny förskola. Men det här handlar om en utmärkt förskola som funnits i decennier, säger Anders Bäckström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han och frun Lina Bäckström har sonen Elis på förskolan och hoppas på att snart kunna börja skola in lillasyster Ebba. Lina Bäckström är orolig och ledsen över situationen.

– Man kommer hit och mäter upp förskolan och inget mer. Det är en riktlinje, ingen lag, man hänvisar till. För oss har den här förskolan varit fantastisk och sedan vår son bytte hit så har det varit ett jättelyft. Det låter klyschigt, men det känns som en familj, säger hon.

Så undviker du köer på återvinningscentralen

Nyheter ✓Här är bästa tiderna att kasta skräpet ✓Personalen specialutbildas att lösa bråk Nu är det är högtryck på stadens återvinningscentraler. För att hantera stressade stockholmare har personalen på återvinningen specialutbildats i konflikthantering.lördag 18/5 9:00

Rekordmånga förtidsröstar i EU-valet i Stockholm

Nyheter ”Många är upprörda och vill se förändring” Efter en dryg vecka står det klart att antalet stockholmare som förtidsröstar i EU-valet är betydligt högre än tidigare.fredag 17/5 13:53