Malin Skiöld är trädgårdsmästare med ansvar för cirka 120 fruktträd. Foto: Sacharias Källdén

Populär fruktträdgård tvingas hålla stängt

Sedan i förra veckan möts besökarna på Rosendals trädgård på Djurgården av ett oväntat besked. Den vackra fruktträdgården är stängd då sommarens klimat fått träden att torka.

  • Publicerad 08:00, 1 sep 2018

Malin Skiöld är trädgårdsmästare på Rosendals trädgård med ansvar för den imponerande parken och trädgården med fruktträd. På de cirka 120 träden växer främst äpplen men även päronträd och något plommonträd förekommer.

På den lummiga platsen finns en mix av träd som stått där sedan 1862 och så gott som nyplanterade dito. Redan på 1700-talet etablerades trädgården och mellan 1861 och 1911 utbildades omkring 700 trädgårdsmästare på platsen då Svenska trädgårdsföreningen verkade på Rosendal.

– Det är ett kulturarv som vi förvaltar här. Dessutom används allt vi skördar. Vi säljer den finaste frukten i gårdsbutiken här, gör till exempel äppelkakor till kaféet av andrasorteringen och gör must på resten, säger Malin Skiöld.

Här föll en gren på grund av torkan. Nu har Rosendals fruktträdgård beslutet att stänga tills vidare. Foto: Sacharias Källdén

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den här sommaren har dock varit speciell. Inte bara för oss människor utan även för fruktträden. Den rekordhöga värmen och bristen på regn har skapat en torka. En torka som hotar träden när den stora mängden frukt på grenarna och den torra "veden" i trädet möts. Det ligger till grund för att trädgården varit stängd för allmänheten de senaste veckorna, medan Malin Skiöld och hennes kollegor inventerat läget med träden. 

– Vi har många besökare här och många frestas till att ta och känna på frukterna på en bågnande gren, eller låta sina barn att klättra i träden, vilket man inte får. Och just nu när de är så här torra och spröda så finns risken att grenarna helt enkelt går av och träden skadas, och i värsta fall kan någon skada sig, säger Malin Skiöld.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Läget gör att man tills vidare håller fruktträdgården stängd av säkerhetsskäl, medan övriga delar av Rosendals trädgård är öppen som vanligt. När Rosendals trädgård har sin årliga skördefest 14-16 september samt till Äppelhelgen den 29-30 september räknar man med att fruktträdgården kommer bjuda in besökarna till mysigt häng bland äpplen och päron.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén