Uteserveringen på Bleck glasas in Foto: Bleck

Populär krog glasar in sin uteservering

Det som varit Blecks uteservering håller på att glasas in för att bli ett nytt rum i restaurangen. Nu när man inte får röka ute längre, så hoppas ägarna locka besökarna till det nya orangeriet med avslappnat barhäng.

  • Publicerad 16:40, 9 dec 2019

Bleck i Lilla Blecktornsparken är en av de få restauranger i Stockholm som haft uteservering året om – även på vintern. Men nu är den tiden förbi.

Det som varit den frusna uteserveringen kommer nämligen inom kort att glasas in och bli en del av restaurangen.

– Vi har funderat på det ett tag faktiskt, säger Peter Schröder som äger restaurangen tillsammans med kusinen Kalle.

– Det funkar med uteservering om det är vindstilla och snöfritt, men om det är dåligt väder så vågar vi inte ta ut markisen. Det kommer vara ett varmt rum på vintern, som man kan öppna upp på sommaren.

Men om folk ändå var redo att vira filten om sig och uthärda elementen, sattes den 1 juli i år den sista spiken i kistan för folks villighet att trotsa vinterkylan:

– Det är tydligt att folk inte bryr sig lika mycket om att sitta ute i kylan längre, sedan det blev olagligt att röka på uteserveringarna, säger Peter.

Hottar upp vintern

Det nya orangeriet kommer enligt Peter Schröder ha ett långbord, 35 platser, och en mer avslappnad känsla än resten av Bleck:

– Det blir ingen bordsbokning, utan mer barhäng. Vi kommer kunna ha DJ och olika "happenings", som bok- och skivreleaser. Det kommer hända mer på vinterhalvåret helt enkelt.

Markarbetet är klart, och just nu pågår arbetet att sätta upp resten. Om allt går enligt plan kommer Bleck öppna sitt nya orangeri i januari nästa år.

Restaurangen Bleck söderifrån. Arbetet med att glasa in uteserveringen är i full gång. Foto: Julian Evans