STÄNGT PGA RENOVERING? Not quite, visar det sig. Foto: Sophie Stigfur

Populär krog på Södermalm har klappat igen

"Stängt på grund av renovering" står det att läsa på fönstret till kända krogen PSB, tidigare Pet Sounds Bar, på Skånegatan. Men sanningen är en helt annan – en riktig jäkla soppa.

  • Publicerad 15:47, 3 okt 2018

Sedan en tid tillbaka har de stora skyltfönstren på PSB på Skånegatan täckts av svarta sopsäckar och en skylt som förkunnar att krogen just nu är stängd på grund av renovering. På krogens hemsida står: "På grund av omständigheter bortom vår kontroll så har vi tvingats stänga denna era av PSB. Vi önskar de nya ägarna lycka till med renoveringen och hoppas att de snart öppnar igen".

Men i själva verket har staden dragit in serveringstillståndet för krogen. Och att omständigheterna till stängningen skulle ligga bortom bolagets kontroll är inte sant.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt uppgifter från Skatteverket har ägaren undanhållit skatteuppgifter, bland annat i form av oredovisade intäkter, så till den milda grad att de krävts på 2 miljoner kronor i skatteskuld. Något som ägaren Arnaldo Villanueva förklarar med att han själv, på grund av familjeskäl, var frånvarande då.

– När jag kom tillbaka var det rörigt och redovisningen helt klart misskött. Summan har betalats tillbaka, men det fanns också felaktigheter i Skatteverkets bedömning som kommer att överklagas, säger Arnaldo Villanueva.

Han beslöt sig motvilligt för att sälja på grund av det ekonomiska trasslet. Hans företags avtal med hyresvärden upphörde formellt 1 juni och i samband med det försvann också serveringstillståndet. Verksamheten överläts då till det nya bolaget, PSB Bar AB.

Pet Sounds stämmer Pet Sounds Bar

Trots att det nya bolaget saknade eget serveringstillstånd fortsattes det krängas bärs på PSB hela sommaren. Och i augusti fick nya bolaget avslag på sin ansökan om serveringstillstånd, berättar Carina Cutlip på tillståndsenheten.

–  Vid två tillsynsbesök under sommaren uppfattade vi att samma person som styrde det förra bolaget styrde även nu. Eftersom vi sett tydliga kopplingar mellan den tidigare tillståndshavaren och den nya misstänker vi att allt inte redovisats till oss på ett korrekt sätt. Tillsammans med att stora belopp också har undanhållits har vi inte bedömt det som lämpligt att utfärda ett nytt tillstånd, säger hon.

Pet Sounds Bar inte längre Pet Sounds Bar

Men Arnaldo Villanueva har en annan version. Han skrev först ett avtal mellan sitt och det nya bolaget med en klausul om att överlåtelsen skulle träda i kraft den dag som den nya krögaren fick grönt ljus för att servera alkohol, vilket enligt honom godkändes av bostadsrättsföreningen som hyr ut lokalen. När de sedan skrev på överlåtelseavtalet med brf:en var klausulen borta, något han blivit varse först nu, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det, tillsammans med att brf:en fortsatt skicka hyresavierna till honom, gav Arnaldo uppfattningen att det fortfarande var hans bolag som ansvarade för lokalen tills PSB Bar AB fått tillståndet. Därför fortsatte de med alkoholförsäljningen.

Enligt Arnaldo har han inte haft mer att göra med det nya bolaget än att han försökt hjälpa dem. Hans eget bolag gick i konkurs i september.

– Det har inte varit något bulvanförhållande som staden kallar det. Jag var på plats i baren under tillsynen eftersom jag uppfattade det som att vi skulle fortsätta tills nya tillståndet fanns. Jag har också hjälpt den nya ägaren genom att låna ut 300 000 till handpenningen.

Låst läge

Beslutet om avslag på serveringstillståndet har inte överklagats. Läget för PSB Bar är i nuläget låst – och beskrivs som en soppa av såväl bostadsrättsföreningen, tillståndsenheten, ägaren och den fastighetsjurist som brf:en anlitat för att sköta överlåtelsen.

Brf:en uppger att de först för sex veckor sedan fick se det avtal mellan bolagen med klausulen om serveringstillstånd, som Arnaldo hänvisar till. Enligt brf:en har det överhuvudtaget ingenting med själva hyresavtalet att göra.

– Vi har gjort allt enligt konstens alla regler. Från vår sida vill vi att det ska lösas snabbast möjligt. Vi ser gärna en blomstrande krog- och livescen här, vem som sköter den spelar ingen roll så länge det är en seriös aktör.

Tidigare namntvist

Krogen ägs sedan 2013 av SJA Restaurang AB.

Efter en tvist med de förra ägarna, grundarna av legendariska skivbutiken Pet Sounds, tvingades SJA Restaurang AB år 2015 byta namn på baren från Pet Sounds Bar till PSB. Detta eftersom ägarna till Pet Sounds inte ville att namnet skulle användas för något som de inte var delaktiga i.