Anton Surtell och Axel Ohlson, delägare av Sixten & Frans tillsammans med Simon Rahm, som stänger om en dryg månad. Foto: Per Brandt

Populär krog tvingas lämna Kungsholmen

Två populära ställen försvinner från Fridhemsgatan. Både butiken Grandpa och restaurangen Sixten & Frans stänger redan om en månad – och lämnar Kungsholmen.

  • Publicerad 20:03, 26 apr 2018

Butiken och krogen delar lokal på Fridhemsgatan 43. Grandpa har sedan tidigare flaggat för att de ska lämna lokalen för att satsa på deras andra butiker i City och på Söder. Nu är det även klart att den populära krogen Sixten & Frans, som arrangerat gatufesten Neighborhood Crush de senaste åren, går samma öde till mötes. Den 31 maj klappar båda ställena igen.

Enligt Anton Surtell, en av delägarna på Sixten & Frans, beror deras flytt på kommande hyreshöjningar. Enligt honom var de först intresserade av att ta över hela lokalen.

– Men den nya hyran är inte marknadsmässig, men det struntar bostadsrättsföreningen i. En del av styrelsen verkar hellre se att det blir kontor. Vårt kvadratmeterpris skulle dubblas och det är ohållbart, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu lämnar krogen med största sannolikhet Kungsholmen. De har andra lokaler på gång, samtliga utanför stadsdelen, men inget är klart än.

– Det känns jättetråkigt och irriterande. Vi har varit här i fem år och byggt upp vårt varumärke. Grundidén var ju att göra något för att liva upp de här kvarteren nu känns det som att man på nytt dödar den här delen av Kungsholmen, säger Anton Surtell.

Kafé, butik eller kontor

Men bostadsrättsföreningen Ankaret 28, som äger lokalen, delar inte den synen. De ser gärna att de nya verksamheterna ”även i fortsättningen håller kvarteret levande". Enligt ordföranden Martin Bergstrand kan det exempelvis handla om en ny butik, kafé eller kontor. Och han menar att det finns många intressenter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Klart är däremot att det inte blir någon ny krog.

– Vi tror helt enkelt inte att det fungerar, åtminstone inte när det spelas musik. Det har varit mycket störningar för de som bor ovanför trots att vi har ljudisolerat. Innan Sixten & Frans flyttade in var det ett kafé som delade lokalen med Grandpa. En liknande kombination vore trevlig, säger Martin Bergstrand som även bemöter kritiken om för hög hyra.

– Det är inte hyran som varit problemet för oss utan de störningar som förekommit. Men jag kan bara konstatera att Sixten & Frans inte är beredda att betala vad uppenbarligen många andra tycker lokalen är värd, men någon fördubbling är det verkligen inte.

Succén tillbaka - här är gatufesten som ska liva upp Kungholmen

Anton Surtell, Simon Ramn och Axel Ohlson driver Sixten & Frans. Foto: Sixten & Frans

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.