I sommar utökar Bleck med en glasskiosk i populära parken. Foto: Bleck

Populär krog utökar på Södermalm

Efter många års kamp har restaurang Bleck äntligen fått tillåtelse att utöka sin verksamhet i Lilla Blecktornsparken: "Vi är skitglada".

  • Publicerad 11:31, 8 mar 2019

Det har varit en minst sagt segdragen process för gänget bakom restaurang Bleck vid Katarina Bangata. Sedan de slog upp portarna för krogen 2015 har de kämpat för att även få använda den intilliggande boden – som stått helt tom.

Detta då boden rubricerats som en "manskapsbod" och inte kunnat nyttjas för servering eftersom det strider mot detaljplanen. Men nu har den grönblå majoriteten i stadsbyggnadsnämnden klubbat igenom ärendet som gör det möjligt för Bleck att bygga om boden.

– Vi är skitglada! Vi kommer att använda den som en glasskiosk och servering. Den stora nyttan är att parken då lever upp även på dagtid för de som vill ta en fika eller ett glas vin i solen, säger Kalle Schröder, ägare till Bleck.

De vill att Lilla Bleckan ska få nytt liv

Han poängterar dock att det varit en frustrerande långbänk i byråkratins labyrint. Bleck har i flera år velat göra mer för parken, något som uppmuntrats av de lokala politikerna i stadsdelsnämnden – men som motarbetats av stadsbyggnadskontoret på grund av regelverket.

Ska leva även vintertid

Förutom den nya glasserveringen under sommaren, har Bleck nu även fått bygglov för att glasa in en del av den befintliga uteserveringen till hösten.

– Det gör att vi kan ha den öppen även under vintern och andra tillfällen när vädret är osäkert, säger Kalle Schröder.

Nytt veganfik öppnar vid Södra station

Lars Rottem Krangnes, Centerpartiet Södermalm, menar att beslutet är det nya politiska styrets förtjänst.

– Det känns jättebra att grönblå majoriteten bidrar till att göra våra parker mer levande och använder dessa bodar som lokalpolitikerna tänkte att de skulle användas, då vi tog beslutet om upprustning av parken.