Vräkt. Daniel Winborg i det som fram till och med december var en restaurang. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Populär kroglokal ska blåsas ut och bli kontor

Inget mer succékäk på Kungsholms strand. Flippin' Burgers gamla lokal ska blåsas ut och bli kontor. Det väsnas för mycket att ha restaurang där. I botten finns även en giftig tvist.

  • Publicerad 19:30, 10 apr 2019

Det var på Kungsholms strand 157 som Flippin' Burgers drog igång 2012. På höjden av sin framgång serverades 1 000 måltider på en dag. I en lokal på 82 kvadratmeter. Hajpen blev för stor och de flyttade till större i Vasastan.

Idag har 157:an förtäckta fönster. På hyreskontraktet står Daniel Winborg, som sedan 2006 hyrt ut i andra hand. Förutom burgare startade här Steam och omskrivna Jin & Peeters. Nu senast hette haket Matkonsulatet. Det försvann vid årsskiftet.

Han startar burgarkrog i Solberga

Winborg säger att han nu vill driva restaurang själv: "Soppa och hembakat surdegsbröd utan vansinniga priser." Så ser det inte ut att bli, trots att alla matkoncept som legat där gjort succé enligt honom.

– Husets förvaltare har sagt upp mig för att totalrenovera, vilket är skitsnack att det behövs. Jag betalar bara 14 700 kronor månaden, och har lagt på en summa när jag hyrt ut i andra hand. När han fick reda på det blev han galen och försökte dubblera min hyra. Nu vill han göra om det till ett kontor, berättar Winborg, som fortfarande har tillgång till lokalen.

Originalgolv från 1929

Han tycker att planen är obegriplig då det på samma gata, inom synhåll, finns flera kontorslokaler som stått tomma länge. Och att restaurangen, som förr i tiden var en livsmedelsbutik, har originalgolv och platsbyggda hyllor från 1929.

– Jag har lagt ner närmare 1,5 miljoner kronor på lokalen genom åren, som en fettavskiljare och ny eldragning. Förvaltaren tänker blåsa ut allt. Jag fattar inte hur han tänker. Den här gatan blir helt död nu.

"En sanitär olägenhet"

Bengt Malmegård är förvaltare. Han säger att Winborg i dagsläget är en ockupant då kontraktet sagts upp från och med januari, och att det nu är upp till kronofogden att vräka honom.

– Det har inte fungerat att ha Daniel som hyresgäst. Det har varit problem att få tag i honom i många år. Lokalen är en sanitär olägenhet med fuktskador, elektriciteten och avloppen är under all kritik. Jag förstår inte att man tillåtit restaurangverksamhet där. Det kommer att kosta oss massor att sanera. Allt behöver åtgärdas, förklarar Malmgård.

Skrän på gatan

Oavsett vem som står på kontraktet i framtiden, så kommer det aldrig mer att bli publik verksamhet på 157:an

– Jag håller med om att det gör Kungsholms strand levande. Fast allt blir för poppis. Flippin' Burger hade långa köer, det skränas på gatan, hyresgästerna i huset kan inte sova. Det läcker ljud och matos upp i lägenheterna. Det är nog med restaurang där. Förmodligen blir det ett kontor.

SoFo-krog prickas för hantering av rått kött

Kungsholms strand 157. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson