Trattoria Grazie har stängt. Foto: Per Brandt

Populär kvarterskrog har stängt efter bullerbråk

Kvarterskrogen Trattoria Grazie på Lilla Essingen har stängt efter ett infekterat bullerbråk med fastighetsägaren.

  • Publicerad 12:45, 10 jan 2020

Nyligen öppnade Trattoria Grazie en ny restaurang i Hammarby sjöstad och planen var att driva två krogar. Men så blir det inte. Efter cirka fem år på Primusgatan ska de vara ute ur lokalen den 15 januari enligt ett beslut i Hyresnämnden.

Anledningen? En långvarig strid kring oljud med många turer.

I grova drag är storyn så här. Redan 2015 när verksamheten ändrades från kafé till restaurangen började boende störas av buller. Trots åtgärder under åren, från både fastighetsägaren SKB och restaurangen, har de inte lyckats lösa problemet.

Enligt SKB gjorde de i januari 2018 en så kallad långtidsmätning av ljudet i en lägenhet som visade att riktlinjerna överskreds 63 gånger, varav 62 var under restaurangens öppet- och städtider.

Miljöförvaltningen i Stockholm här även utrett ärendet efter en anmälan, men ärendet är nu nedlagt eftersom krogen har stängt.

Att det låter för mycket är parterna överens om.

Striden handlar om vem som ska stå för notan att bygga om lokalen.

Förenklat som menar krogägarna att SKB ska stå för det och känner sig förda bakom ljuset. De menar att de har skrivit på ett avtal för att driva restaurang i en lokal som SKB redan från början visste inte uppfyllde kraven.

SKB å sin sida hänvisar till att det i det nuvarande i hyresavtalet, som tecknades efter det blev restaurang, tydligt på ägarna att stå för de åtgärder som krävs för att kunna driva verksamheten utan att någon boende störs. De hänvisar även till problem med sophantering och lukt kopplat till restaurangverksamheten.

Claes Berglund, uthyrningschef på SKB, beskriver situationen som "olycklig" och betonar att de inte har något emot restaurangen som han menar tillför ett värde i området.

"Vi måste dock värna boendemiljön i första hand", skriver han i ett mejl och skriver att de kanske borde ha satt ner foten tidigare för att undvika den utdragna situationen.

Vill omförhandla

Därför sade SKB upp avtalet förra året för omförhandling och erbjöd i höstas ett nytt ettårsavtal för att "säkerställa att erforderliga åtgärder vidtogs" mot bullret innan ett nytt treårsavtal kunde tecknas, enligt Berglund.

Men det avtalet accepterades inte av restaurangen. Delägaren Bora Özay hänvisar till restaurangens skriftliga kommentarer på sociala medier. Där skriver de bland annat att de var villiga att stå för alla kostnader för att bygga om lokalen, men att de då ville ha ett längre hyresavtal direkt.

"Att stå för en hög summa pengar men ändå inte veta vad som händer efter 1 år är orimligt och absurt", skriver de bland annat på Facebook.

En medling i hyresnämnden blev resultatlös och där fastslogs utflyttningsdatumet.

Men sista ordet är kanske inte sagt. Restaurangägarna planerar att kräva skadestånd av SKB för sina kostnader kopplat till stängningen.

På Lilla Essingen sörjer man kvarterskrogen och det har bland annat startats en digital namninsamling till stöd för restaurangen, vilket har rört krogägarna och de tackar alla delaktiga.

"Stödet som kommer oväntat och enormt från ö-borna värmer hjärtat", skriver de bland annat i en skriftlig kommentar till KungsholmenDirekt.

Vad händer med lokalen?

Vad som nu ska hända med lokalen är oklart. Ingen ny hyresgäst är på gång enligt Claes Berglund. När den är tomställd ska den ut på marknaden och sedan får SKB göra en bedömning av eventuella intressenters lämplighet enligt honom men det ska vara en verksamhet som funkar i en bostadsfastighet.

Målet är förstås en publik verksamhet. Om lokalen kan bli en bra restauranglokal vågar jag inte svara på. Utöver ljudproblemen innebär sophanteringen för en restaurang en utmaning.” enligt Berglund.

Visa merVisa mindre