Populär torghandlare kan tvingas lämna Spånga

Torghandlaren Emins ansikte är välkänt i Spånga. I sex år har han sålt grönsaker och frukt på torget. Men hög hyra året runt och orättvis konkurrens från jordgubbsförsäljare kan nu tvinga honom att stänga.

  • Publicerad 16:32, 21 jun 2016

På vintern när jag är arbetslös och får räkningar på en torgplats jag inte kan använda blir det för mycket. Jag älskar att vara torghandlare, men jag funderar på att byta yrke. Jag har tagit taxilicens.

I sex år har Emin Tursak sålt grönsaker, frukt och bär på Spånga torg. När verksamheten öppnade upp igen för säsongen var det många som visade sin glädje i sociala medier med kommentarer som "Äntligen!!".

Betalar för hela året

Men kanske blir detta Emins sista sommar på torget. En av anledningarna är att han numera måste betala för torgplatsen året runt, trots att han inte kan använda platsen på vintern.

– De sista tre åren har jag betalat hyra året runt trots att jag bara står här fem av årets alla månader. Jag tycker det är lite orättvist. På vintrarna kan jag inte stå här, grönsakerna håller inte, säger Emin när vi träffar honom på Spånga torg.

Konkurrerar med jordgubbsförsäljare

Innan förändringen betalade Emin runt 50 000 kronor i hyra per säsong. I dag betalar han 120 000. Ett annat problem för Emin är konkurrensen som ökat från andra bärhandlare på somrarna.

– Jag konkurrerar med jordgubbsförsäljare som saknar kassaapparater. De kan sälja bären billigare eftersom de inte betalar hyra, skatt och arbetsgivaravgift. Det blir inte rättvis konkurrens, säger Emin.

Funderar på byta bana

Nu funderar Emin på att byta yrke.

– På vintern när jag är arbetslös och får räkningar på en torgplats jag inte kan använda blir det för mycket. Jag älskar att vara torghandlare, men jag funderar på att byta yrke. Jag har tagit taxilicens.

Torghandlarnas företagarförening Tomer reagerar när de får höra hur mycket Emin Tursak betalar i hyra.

"Ett jätteproblem"

– Det låter väldigt dyrt, säger Guido Carinci, ordförande i Tomer.

Han känner även igen problemet med konkurrens från bärförsäljare utan kassaapparater.

– Många av våra medlemmar hör av sig angående jordgubbsförsäljarna. Det är ett jätteproblem, säger Guido Carinci.

Enligt skatteverket ska torg- och marknadshandlare ha godkänt kassaregister om omsättningen per år överstiger 177 600 kronor. Summor som enskilda jordgubbssäljarna oftast inte överstiger.

Bra förutsättningar

Peter Englund är torgförvaltare i Stockholm stad. Han tycker att hyran i Spånga är rimlig.

– Vi har haft samma hyra på platsen i många år och det har inte varit några problem. Spånga är en relativt bra plats med bra förutsättningar, säger Peter Englund.

Varför måste Emin betala hyra för hela året trots att han bara står där under sommarhalvåret?

– När vi sätter torghyrorna utgår vi från från de kommersiella förutsättningar på platsen som hur publik platsen är och hur bussar och transport ser ut till platsen. Sen fördelar vi summan över året, säger Peter Englund.

Torghandeln i staden

Stadens fastighetskontor ansvarar för alla salutorg med fasta torgplatser inom Stockholms stad. Totalt handlar det om cirka 160 torgplatser på cirka 50 torg som säljer frukt, grönsaker, blommor och annat. Hyresättningen görs efter hur attraktiv platsen anses vara kommerisiellt.

Torg- och marknadshandlare ska liksom butiker ha godkänt kassaregister om omsättningen överstiger 177 600 kronor per år, vilket motsvarar fyra prisbasbelopp.

Cykelpark i Västerort rivs – bullrar för mycket

Nyheter Efter grannarnas klagomål flyttas pumptrackbanan När Gulsippans cykelpark öppnades förra året var det ett välkommet tillskott för Västerorts skejtare och cyklister. Men nu har grannarna klagat — och skaterampen och pumptrackbanan plockas nu bort.onsdag 26/6 15:44

Klart: Då byggs avloppstunneln under Mälaren

Nyheter Ska leda Västerorts avloppsvatten till Sickla Processen har tagit sex år. I januari 2020 inleds arbetet inför det stora bygget av en avloppstunnel under Mälaren, från Bromma till Sickla.onsdag 26/6 14:57

Vi är Västerort

Stockholm Direkt