Robert Beattie och Jani Vikman skålar med varandra i "gubbhörnan". "Det är bara att lyfta upp i skyarna, den här kvarterskrogen är fin alltså. Jag är inte hemma så ofta i Hammarby men när jag är här går jag alltid hit. Det är mer sofistikerat här, lugnt och trevligt." säger Jani. Foto: Sacharias Källdén

Populära krögarens bästa mysknep

"En institution i den bästa av bemärkelser". Det är ett exempel på vad som dyker upp när man googlar "Malmgrenska krogen". Vi tittade in i Höjdens vardagsrum.

  • Publicerad 11:55, 25 okt 2018

När Gabriel Dag från Södertälje kikade på lokaler för en restaurang på 90-talet så landade det till slut i ett ölhak i Hammarbyhöjden som då var till salu. Det var ett annat Hammarbyhöjden än idag, som den ambitiöse krögaren som tröttnat på att jobba i gatukök hamnade i. Finn Malmgrens plan, torget, var betydligt mindre utvecklat år 1991.

– Det var vi och pizzerian på den tiden. Sen har det blivit mer och mer ställen, säger Gabriel Dag, krögaren som vid tidningens besök även agerar kock.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För på Malmgrenska krogen får alla hugga i, ägare eller ej. Man jobbar tillsammans, förklarar Gabriel.

– Jag hade aldrig kunnat ha stället så här länge om det inte vore för de medarbetare som jag haft genom åren. Jag kallar de just för medarbetare, inte min personal, av den anledningen, säger han.

De första åren var ingen dans på rosor. Stammisarna var vana vid att dricka öl, och just bara öl. Gärna i mängder. Gabriel Dag ville lägga fokus på maten, som är klassisk husmanskost, och skapa ett familjeställe. Det gick, med lite tålamod, alldeles utmärkt till slut.

– Från dag ett har jag arbetat med ödmjukhet inför gästerna. Se alla, respektera alla. Alltid vara flexibel kring deras önskemål men samtidigt aldrig överservera någon bara för att den är stammis. Här sitter hammarbyare och djurgårdare och umgås utan problem. Det är aldrig något bråk. Men det tog några år, säger Gabriel Dag.

Här är Vasastans vassaste stammisar

Han beskriver restaurangen som att den blivit hans liv. Att han orkat hålla på i 27 år och byggt upp en kvarterskrog av klassiskt snitt hänger ihop med relationen han har till sina gäster. Gabriel Dag är inne på sin tredje generation av Höjdenbor. Och inte bara dem.

– Det finns stammisar som bor någon helt annanstans men tar bilen i 40 minuter hit varannan vecka. Det kan vara att de blev hitbjudna av någon kompis som bodde här för 10 år sedan. Sådant är det bästa kvitto på att vi gör någonting rätt, säger Gabriel Dag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Några som ofta syns i lokalen på tisdagar är Siv Meyer, Maj-Britt Danielsson och Majvor Hansson. De spelar bridge i lokalen bredvid och hamnar allt som oftast på Malmgrenska efter att ha spelat.

– Det faller sig naturligt. Och man har god mat med humana priser. Sådana här familjära ställen behövs verkligen i förorten, säger Siv Meyer.

Domen: Grönt ljus för modulhus i Hägersten

Nyheter Grannar får nej av domstol Mark- och miljödomstolen ger staden rätt att bygga modulhus i Mellanbergsparken i Hägerstensåsen.onsdag 24/4 14:31

Dags att tycka till om Skarpnäcks nya förskola

Nyheter Ska ersätta flera av dagens förskolor En ny planerad förskola vid Horisontvägen i Skarpnäck med sex avdelningar ska ersätta flera av dagens befintliga förskolor. Nu inleds samrådet.onsdag 24/4 13:47