Robert Beattie och Jani Vikman skålar med varandra i "gubbhörnan". "Det är bara att lyfta upp i skyarna, den här kvarterskrogen är fin alltså. Jag är inte hemma så ofta i Hammarby men när jag är här går jag alltid hit. Det är mer sofistikerat här, lugnt och trevligt." säger Jani. Foto: Sacharias Källdén

Populära krögarens bästa mysknep

"En institution i den bästa av bemärkelser". Det är ett exempel på vad som dyker upp när man googlar "Malmgrenska krogen". Vi tittade in i Höjdens vardagsrum.

  • Publicerad 11:55, 25 okt 2018

När Gabriel Dag från Södertälje kikade på lokaler för en restaurang på 90-talet så landade det till slut i ett ölhak i Hammarbyhöjden som då var till salu. Det var ett annat Hammarbyhöjden än idag, som den ambitiöse krögaren som tröttnat på att jobba i gatukök hamnade i. Finn Malmgrens plan, torget, var betydligt mindre utvecklat år 1991.

– Det var vi och pizzerian på den tiden. Sen har det blivit mer och mer ställen, säger Gabriel Dag, krögaren som vid tidningens besök även agerar kock.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För på Malmgrenska krogen får alla hugga i, ägare eller ej. Man jobbar tillsammans, förklarar Gabriel.

– Jag hade aldrig kunnat ha stället så här länge om det inte vore för de medarbetare som jag haft genom åren. Jag kallar de just för medarbetare, inte min personal, av den anledningen, säger han.

De första åren var ingen dans på rosor. Stammisarna var vana vid att dricka öl, och just bara öl. Gärna i mängder. Gabriel Dag ville lägga fokus på maten, som är klassisk husmanskost, och skapa ett familjeställe. Det gick, med lite tålamod, alldeles utmärkt till slut.

– Från dag ett har jag arbetat med ödmjukhet inför gästerna. Se alla, respektera alla. Alltid vara flexibel kring deras önskemål men samtidigt aldrig överservera någon bara för att den är stammis. Här sitter hammarbyare och djurgårdare och umgås utan problem. Det är aldrig något bråk. Men det tog några år, säger Gabriel Dag.

Här är Vasastans vassaste stammisar

Han beskriver restaurangen som att den blivit hans liv. Att han orkat hålla på i 27 år och byggt upp en kvarterskrog av klassiskt snitt hänger ihop med relationen han har till sina gäster. Gabriel Dag är inne på sin tredje generation av Höjdenbor. Och inte bara dem.

– Det finns stammisar som bor någon helt annanstans men tar bilen i 40 minuter hit varannan vecka. Det kan vara att de blev hitbjudna av någon kompis som bodde här för 10 år sedan. Sådant är det bästa kvitto på att vi gör någonting rätt, säger Gabriel Dag.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Några som ofta syns i lokalen på tisdagar är Siv Meyer, Maj-Britt Danielsson och Majvor Hansson. De spelar bridge i lokalen bredvid och hamnar allt som oftast på Malmgrenska efter att ha spelat.

– Det faller sig naturligt. Och man har god mat med humana priser. Sådana här familjära ställen behövs verkligen i förorten, säger Siv Meyer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu ska bilister också välja elscooter

Nyheter Tre garage öppnar för populära elsparkcyklar Ställ bilen och ta el-scootern. Det hoppas Stockholm parkering och företaget Voi blir effekten av deras nya samarbete.lördag 17/11 8:30

Polisen tar hjälp av hundägare i Söderort

Nyheter Nytt projekt Polisen drar igång en ny satsning i Söderort och utbildar hundägare i att bli bättre på att nosa upp brott under sina många promenader.lördag 17/11 8:30