Infekterat. Två lärare har portats från Sjölins gymnaium på Södermalm. Skolans ägare Academedia har nu omplacerat en av lärarna. Han anser att han straffas för sin kritik mot vinster i skolan. Foto: Linda Gren

Populära lärare tvingas bort från friskola

En gymnasielärare på Södermalm har hotats med avsked och omplaceras nu av friskolekoncernen Academedia. Hans kollega har stängts av. Enligt lärarna straffas de för att de är kritiska mot vinster i skolan. Det förnekas av koncernen.

  • Publicerad 16:44, 14 dec 2017

Efter många år på Sjölins gymnasium på östra Södermalm har läraren Magnus Ekblom den här hösten först stängts av, sen erbjudits pengar för att sluta och i november meddelats att han är avskedad av friskolekoncernen Academedia.

Enligt Magnus Ekblom har Academedia anklagat honom för att skapa oro på jobbet, för att arbetsvägra, ha samarbetssvårigheter, vara “grovt illojal” och för att ha varit politisk inför eleverna. Trots att han tidigare inte fått någon anmärkning avskedas han därför i november.

"Påståenden tagna ur luften"

Magnus Ekblom uppger att skolan inte någon gång under förhandlingarna har kunnat backa upp anklagelserna med bevis eller exempel.

– Det är grova beskyllningar men inte i ett enda fall har Academedia kunnat hänvisa till konkreta exempel, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det bekräftas av Andrés Jerez, Lärarnas riksförbunds koncernombud inom Academedia.

– Det är uppseendeväckande. Det är påståenden tagna ur luften, säger Andrés Jerez.

Istället är Magnus Ekblom övertygad om att skolan vill straffa honom för att han är fackligt aktiv och öppet kritisk till vinstdrivande bolag i skolan. Han har bland annat skrivit vinstkritiska debattartiklar tillsammans med sin kollega Göran Drougge, som också stängdes av från skolan i november.

Enligt Göran Drougge beordrade skolans rektor alla lärare att inte berätta för eleverna varför Magnus Ekblom var borta. En instruktion som han trotsade. Strax därefter stängdes han av med motiveringen att han var ett hot mot arbetsmiljön.

Lärarna: Vi straffas för vinstkritik

Han är också säker på att det inte är det egentliga skälet till varför han portats från skolan.

– Det är vår kritik mot skolor som drivs med vinst som de inte gillar. De vill bli av med oss och det spelar ingen roll hur, säger Göran Drougge.

Han är fortsatt avstängd och förhandlingar pågår ännu om hans framtid på skolan.

I Magnus Ekbloms fall har Academedia nu dragit tillbaka varslet om avsked och istället beslutat att omplacera Magnus Ekblom till koncernens gymnasium på Kungsholmen. Enligt facket ett bevis för att arbetsgivaren aldrig har haft grund för avsked.

Friskolan förnekar

Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog vill inte ange några skäl till varför Magnus Ekblom först hotas med avsked och nu omplaceras.

– Vi ansåg att en omplacering var den bästa lösningen. Vi anser inte att han har fullgjort sitt uppdrag på den här arbetsplatsen. Men att gå in på den här typen av frågor i media vore integritetskränkande. Det skulle uppfattas som att vi hänger ut medarbetare offentligt, säger Paula Hammerskog.

Men läraren och facket upplever inte heller att de fått svar på den frågan?

– Vi har motiverat det inför dem men exakt vad som sagts kan inte jag gå in på. Men det handlar naturligtvis inte om hans åsikter. Man blir inte straffad för att man debatterar vinster i skolan, säger Paula Hammerskog.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att inte säga något alls har lett till rykten och spekulationer, varför kan ni inte säga något om vad som hänt?

– Jag kommenterar inte det ytterligare. Om en arbetsgivare inte anser att en medarbetare fullgör sina arbetsuppgifter så har man rätt att agera, säger Paula Hammerskog.

Facket: Tystnadskultur förstärks

Men Andrés Jerez på Lärarnas riksförbund är mycket kritisk till Academedias agerande.

– De säger att det inte beror på vinstkritiken men kan inte ange några andra skäl. Det gör att många av våra medlemmar känner en rädsla och upplever att det finns en tystnadskultur inom Academedia som nu förstärks, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.