Ostigt inferno. Här är eldost hetast, berättar Mathias Beckius. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/privat

Populära ostbutiken vägrar växa ifrån Kungsholmen

En ruffig gammal ost blir äldre: Wijnjas grosshandel fyller 40 bast. "Helt otroligt att vi lyckats få det att fungera på en bakgata", säger chefen, som tycker att de stora matbutikerna inte kan någonting om ost.

  • Publicerad 10:27, 24 sep 2019

Ostbutiken Wijnjas har funnits i fyra decennier på Bergsgatan, vilket firas med en specialkväll i oktober.

– Jag är mest förvånad över att tiden gått så fort! 40 är en anmärkningsvärd ålder. Det är svårt att ha en liten delikatessbutik nu för tiden. Eller, fackhandel, som vi faktiskt är. Och det är otroligt synd, säger vd:n Mathias Beckius, som jobbat här i 14 år.

Konkurrensen kommer från de stora matkedjorna som blivit mycket bättre på att ha bra ost i lager: "Men kunskapen, den har de definitivt inte".

Här öppnar ny vinbar på Kungsholmen

Hippast på ostfronten just nu är enligt Beckius inhemsk gårdsost.

– Det är jättetrevligt. Som eldosten, svensk halloumi, den finns det ett extremt intresse för. Det är onödigt att vi ska köpa in sånt från Cypern. Sedan har vi den lagrade prästen, grevén och herrgårds. Jag har kunder som åker hit bara för att få köpa en präst som lagrats i 24 månader.

Vilka är klassikerna som aldrig försvinner?

– Parmesan och gruyère. Ett tråkigt svar men så är det. Och till jul säljer vi alltid ofattbara mängder saint agur. Den togs fram i Frankrike på 80-talet för att passa alla smaker.

Några framtidsplaner för butiken?

– Vi ska behålla den ruffa känslan. Kanske att vi målar lite men det är inte som att vi tänker täcka allt med italienskt kakel, det får andra fjompa sig med. Vi är inga uppåtnäsor utan alla är välkomna. Många vill att vi ska flytta, eller öppna på fler ställen. Vi trivs väldigt bra på Kungsholmen. Det är otroligt att det fungerar att ha en ostbutik på en bakgata så här.

Här är Kungsholmens helt nya köpcentrum