BANANAS. Längs med båda sidor av husfasaden har bord och stolar ställts ut. Foto: Sophie Stigfur

Populära Söderkrogens nya klavertramp

Förra året polisanmäldes och dömdes han för att på eget bevåg ha smackat upp en uteservering utan lov. Nu har ägaren till Bananas gjort det igen, något som kan äventyra restaurangens alkoholtillstånd.

  • Publicerad 17:37, 14 maj 2018

Det var i fjol som restaurangen Bananas på Skånegatan, i strykjärnshuset strax intill Götgatan, satte upp en uteservering runt ett träd – utan att ha tillstånd för det. Resultatet blev en polisanmälan där ägaren Jakub Vávra till slut dömdes till dagsböter på 15 000 kronor för brott mot ordningslagen.

Bananas i SoFo byggde bar runt träd – nu åtalas krögaren

Nu har det hänt igen. Lagom till att sommarsolen tittat fram har Bananas placerat ut bord och stolar på båda sidor om restaurangens husfasad. Men inte heller denna gång finns något beviljat tillstånd att nyttja marken – det gick nämligen ut i oktober 2017.

Ulrika Falk, enhetschef på upplåtelseenheten som är remissinstans och har veto när polisen bedömer ansökningar om markupplåtelse, säger att man ännu inte hunnit se över årets ansökan.

– Vi har inte hunnit handlägga den, såhär års är det många ansökningar så det kan ta lite tid.

Får det någon konsekvens att restaurangen redan öppnat en uteservering utan tillstånd när ni väl ska bedöma deras ansökan?

– Det är lite tidigt att säga, de flesta missköter inte det här men Bananas sticker ut så det finns kanske anledning att ta upp det här fallet till extra diskussion.

"Upplever att jag fått ja"

Bananas har nu, liksom förra året, polisanmälts för brott mot ordningslagen på grund av den olovliga uteserveringen. Men den här gången är det inte säkert att det bara slutar med böter. Enligt Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten, kan Bananas nu också riskera att bli av med sitt alkoholtillstånd.

– Vi får titta på det. Om man serverar man alkohol på en plats där man inte får vara så är det inte tillåtet, om de dessutom skulle fortsätta med det nu så kommer vi ifrågasätta om de är lämpliga att ha serveringstillståndet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ägaren Jakub Vávra menar dock att restaurangen redan har fått tillstånd, och hänvisar först till serveringstillståndet. När han får påtalat att det krävs ett särskilt tillstånd för nyttjande av marken, annars får man nämligen inte servera alkohol där, reagerar han med förvåning.

– Jaha, ja det var mer än vad jag vet. Jag upplever att jag har fått ett ja.

Staden tvångskrymper uteservering i SoFo

Jakub Vávra hänvisar till ett mejl från Stockholms stad, där en tjänsteman på upplåtelseenheten skriver att ytan vid Katarina Bangata ska byggas om och att det därför går bra att Bananas har kvar sin uteservering till hösten. En förklaring som Ulrika Falk, enhetschef på upplåtelseenheten, inte köper. Mejlet rör nämligen den kommande ombyggnationen av uteserveringen som ligger i allén, som kommer att försvinna till hösten.

– Det krävs alltid ett formellt tillstånd från polisen. Som ägare är det hans skyldighet när han bedriver verksamhet på annans mark att också inhämta korrekt tillstånd för det.

Populär kvarterskrog på Södermalm tvingas riva serveringen

Jakub Vávra säger att det kan röra sig om ett missförstånd.

– Skulle det vara så att vi inte har tillstånd så plockar vi bort uteserveringen och väntar in det. Vår avsikt är att följa lagen.

ANMÄLD. Söderkrogen Bananas och ägaren Jakub Vávra hamnade i blåsväder i fjol då en uteservering smackats upp utan tillstånd. Nu har det hänt igen. Foto: Sacharias Källdén/Sophie Stigfur

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.