Bromma kyrkogård har en egen kyrka, vilket kan vara anledningen till att färre utnyttjar stora Råcksta begravningsplats. Foto: Tomas Lauffs

Populäraste gravplatserna: Här vill flest hamna

Brist på begravningsplatser? Långt ifrån – här finns tusentals. Men vissa är mer populära än andra.

  • Publicerad 15:11, 2 nov 2017

När det lider mot allhelgona så tänds ljusen på Stockholms kyrkogårdar. På vissa brinner det starkare än hos andra. Av drygt 5300 gravsättningar 2016 skedde ungefär hälften av dem på Skogskyrkogården i Gamla Enskede. Den anrika kyrkogården är med på Unescos världsarvslista och har plats för över 100 000 gravplatser.

– Skogskyrkogården har fem olika kapell och ett krematorium på anläggningen. Vissa dagar har vi 15 begravningsceremonier, säger Mats Larsson, direktör på kyrkogårdsförvaltningen.

Sett till kapacitetsutnyttjade så finns det dock andra kyrkogårdar som är mer populära. I topp finns de mindre begravningsplatserna Brännkyrka kyrkogård och Galärvarvskyrkogården, trots att de egentligen börjar bli fulla.

REPORTAGE: I dödens eld – följ med in i nya krematoriet

– Galärvarvskyrkogården var från början reserverad åt örlogsflottan, och det är en av få som faktiskt är så gott som full. Här har man kunnat förköpa familjegravar och på så sätt reserverat en grav, säger Mats Larsson.

Men på bottensidan hittar vi några av Stockholms större kyrkogårdar. Strandkyrkogården och Råcksta begravningsplats har båda enorm kapacitet, men få som nyttjar den. Strandkyrkogården (20 000 platser) hade bara 106 gravsättningar förra året. Enligt Mats Larsson är en stor orsak att det inte finns någon ceremonilokal. Nu planeras det en multireligiös lokal för att locka hit fler.

– Begravningsbyråerna föreslår helst inte Strandkyrkogården, det blir ju krångligare för dem att hålla ceremonin på ett annat ställe än där begravningen sker, säger Mats Larsson.

Efter två år: Nu lagas krematoriets krånglande tak för 20 miljoner

Mats Hagelin är enhetschef för Råcksta begravningsplats. Han berättar att de tidigare har gjort många muslimska begravningar, men att platserna vända mot Mecka nu tagit slut. Intresset i övrigt är svalt och Mats Hagelin har sina teorier om varför.

– Begravningsplatsen är ritad för liggande gravstenar. Då var det väldigt populärt, men nu är det inte lika omtyckt längre. Dessutom finns det flera kyrkogårdar runt om oss som har riktiga kyrkor, och det skulle kunna locka många, säger Mats Hagelin.

Så många gravplatser finns det

Stockholms stad förvaltar elva stycken gravplatser runt om i länet. Siffran anger antal gravplatser.

Skogskyrkogården – 100 000

Norra begravningsplatsen – 33 000

Råcksta kyrkogård – 30 000

Strandkyrkogården – 20 000

Sandsborgs kyrkogård – 8 000

Bromma kyrkogård – 8 000

Västberga begravningsplats – 5 000

Spånga kyrkogård – 4 000

Brännkyrka kyrkogård – 2 000

Hässelby begravningsplats – 1 500

Galärvarvskyrkogården – 1 300

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.