Utkickade. Kristina Anker (i mitten) och de andra på La Grande Rue önskar att de kunde få vara kvar. Foto: Sacharias Källdén

Populärt kafé på Östermalm tvingas stänga

Det här blir den nionde och sista sommaren för La Grande Rue. Kristina Anker och hennes familj hade gärna varit kvar men Statens Fastighetsverk har beslutat att en annan hyresgäst ska få ta över lokalerna.

  • Publicerad 19:00, 16 maj 2019

Det var mindre än en månad sedan ÖstermalmDirekt senast uppmärksammade La Grande Rue på Storgatan. Den bokaktuella entreprenören Ebba von Sydow visade sina favoritställen i stadsdelen och tog oss till det som hon beskrev som en oas för den med barn i stan.

– Jag är så glad att det finns kvar nu när det byggs överallt, sa hon.

Det hon inte visste då var att sommaren 2019 blir den sista för La Grande Rue.

Här är Ebba von Sydows Östermalm

Kristina Anker, som driver den populära krogen tillsammans med sin familj, skrev redan i maj 2011 under ett andrahandskontrakt med hyresgästen Gysinge centrum för byggnadsvård. När Gysinge nu sagt upp kontraktet har Statens fastighetsverk, som äger fastigheten, beslutat att även La Grande Rue åker ut.

– Många är förgrymmade. Jag hade hoppats att vi skulle få ett förstahandskontrakt, men så blev det inte. Vi får stanna till sista september och sedan åker vi ut, säger hon.

Anker säger att hon inte fått någon förklaring till varför de inte får vara kvar och att hon inte kan uttala sig om vad det blir för verksamhet i huset i framtiden. Själv har hon ännu inte bestämt vad hon ska göra efter den sista september

– Det är ett enda stort frågetecken. Jag har fått en del erbjudanden och folk är gulliga och upplyser oss om lediga lokaler. Men det måste kännas med hjärtat också, säger hon.

Ny hyresgäst väntar

Inte heller Magnus Pettersson på Statens Fastighetsverk kan förklara varför La Grande Rue inte fick förstahandskontraktet.

– Om det förekommit diskussioner så var det med tidigare förvaltare, före min tid. Men däremot kan jag säga att den lösning vi hittat blir väldigt bra. Vår ambition är att någonting nytt finns på plats till nästa vår eller sommar, säger han utan att avslöja namnet på kommande hyresgästen.

Trots det tråkiga beskedet att de inte får vara kvar ser Kristina Anker fram emot sin sista sommar på adressen.

– Den kommer bli fantastisk. Vi har så mycket events, dop, födelsedagsfester och konfirmationer inbokade så vi kommer ha fullt upp. Det blir en fin sommar, säger hon.