Kulturhus för hemlösa står nu utan lokaler. Första dagen för två år sedan fick Kavian Ferdowski till höger hjälp av Kevin Öhman på Wheelys café som skänkte hela sin dagskassa till den ideella organisationen. Foto: Maja Brand

Populärt kulturhus för hemlösa har stängt

För två år sedan öppnade Kavian Ferdowsi Hemlösas kulturhus. Nu läggs verksamheten ner när huset ska rivas.

  • Publicerad 20:17, 6 nov 2018

Hemlösas kulturhus och dess verksamhet upphörde den 10 oktober 2018 på grund av att lokalerna ska rivas.

I oktober för två år sedan öppnade Kavian Ferdowsi upp ett kulturhus för hemlösa där det fanns bibliotek, datakurser, juridisk rådgivning, träning och terapi med mera. Kavian som själv har varit hemlös såg att Hemlösas kulturhus kunde hjälpa personer i samma situation.

Beslutat: Stor rivning vid Tegelbacken

I samband med öppningen berättade Kavian att när han själv var hemlös letade han efter ett ställe där man kunde göra mer än att "bara" få en bit mat och en dusch innan man var tvungen att ge sig av.

– Varje morgon bildas en jättekö och vi har 400-600 besökare varje dag, berättade Kavian Ferdowsi för StockholmDirekt i samband med öppningen av Hemlösas kulturhus.

De säljer klockor – med drömmen om ett hem

Det låg fram till 10 oktober i Skanskas hus på Herkulesgatan. Lokalen som Kavian helt kostnadsfritt fick låna av Skanska var 400 kvadratmeter stor och nu ska den eventuellt rivas.

Nybygge ska ge plats för 1800 bostäder

Kavian Ferdowsi ser väldigt gärna att ett lika fint erbjudande dyker upp så snart som möjligt. Så han kan starta upp Hemlösas kulturhus igen. Han önskar lokaler som ger de hemlösa tillgång till olika aktiviteter, en dusch och tak över huvudet.

Skanska vill riva för att bygga nytt istället. Nybygget ska ge plats för cirka 1 860 arbetsplatser jämfört med dagens 700 och bottenvåningarna är tänkt att ha publika lokaler. Planerna är överklagade till Mark- och miljödomstolen av Samfundet S:t Erik

Stans hemlösa har fått ett eget kulturhus mitt i city

Stor rivning i centrala Stockholm överklagas

Rivningskontrakt i City

I Skanskas hus på Herkulesgatan, ett stenkast från exklusiva Sheraton hotell, fick Kavian låna en lokal på drygt 400 kvadratmeter utan kostnad tills det att den skulle rivas. Kontrakt var skrivet till januari 2018 men verksamheten kunde fortsätta till oktober 2018.

Eftersom lokalen ändå stod tom ville Skanska bidra till ett aktivitetshus för hemlösa.

Skanska vill riva för att bygga nytt istället. Nybygget ska ge plats för cirka 1 860 arbetsplatser jämfört med dagens 700 och bottenvåningarna är tänkt att ha publika lokaler. 

Men nu är planerna överklagade till Mark- och miljödomstolen av Samfundet S:t Erik.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Stor rivning föreslås i City

Nyheter Nu avgörs striden om omstridda bygget Trots kritik från länsstyrelsen. Nu ska staden klubba planerna på att riva Passagenhusen i City och bygga ett nytt niovåningshus.onsdag 21/11 7:00

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00