Amanias Abraha, Siduri Poli och Victoria Escobar öppnar mötesplatsen Changers Hub på Grev Turegatan på Östermalm. Foto: Linda Gren

Populärt nätverk i Alby öppnar vid Stureplan

Nästa vecka öppnar en ny mötesplats vid Stureplan för unga entreprenörer. Där finns bland annat plats för att sitta och jobba, umgås, utbyta idéer och arrangera utställningar. Initiativet startade i Alby, Botkyrka.

  • Publicerad 18:30, 2 maj 2018

2015 öppnade mötesplatsen Changers Hub i Alby. En av grundarna är Siduri Poli.

– Visionen är att alla ska kunna nå framgång oavsett var man kommer ifrån och har för startsträcka. Vi vill hjälpa unga vuxna att förverkliga sina idéer och har skapat en plats med olika utbildningar och kurser i entreprenörskap. Det har i sig skapat inspiration och dragit till sig likasinnade drivna människor som har kunnat bilda nätverk, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I Alby har den kostnadsfria mötesplatsen gjort succé och folk reser dit från hela Stockholm. Bland annat har folk haft pop up-utställningar, premiärlyssningar av nya musikalbum och föreläsningar.

– Vi vill inte äga aktiviteterna utan ge bränsle åt de idéer som finns, säger Siduri Poli.

Vill bygga broar

Nu öppnar man i hjärtat av Stockholms innerstad: närmare bestämt på Grev Turegatan 7, precis intill Sturegallerian. Det blir liksom i Alby en öppen mötesplats där det kommer att vara möjligt att sitta med sin dator, ta en kaffe, umgås eller ordna olika evenemang.

– Vi som startade Changers Hub är själva uppvuxna i Botkyrka men vi såg snabbt att våra besökare kommer från hela staden. Många får närmare till nya stället och vi ser också den här platsen som ett sätt att bygga broar, vi kommer geografiskt närmare många möjligheter, säger Amanias Abraha, verksamhetschef och medgrundare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tanken är att mycket i den nya lokalen ska kunna ske spontant.

– Man ska kunna komma in på dagen och säga att "här skulle jag vilja ha ett författarsamtal i kväll". Eller en paneldiskussion. Eller en filmvisning. The sky is the limit, säger Siduri Poli.

Bland tidigare projekt som utvecklats inom Changers Hub finns en app som matchar korpfotbollslag med varandra, en podd som ger röst åt hbtq-personer och en klädkollektion med veganskt läder.

Den 9 maj öppnar Changers Hub filial.

– Alla är välkomna. I dag finns inte så många öppna mötesplatser, i en galleria är man konsument, på ett bibliotek måste man vara tyst, säger Siduri Poli.

Vad säger era befintliga besökare?

– De är glada att kunna ta plats i innerstan också. Gladast är nog de som bor långt från Alby och slipper åka, säger Victoria Escobar, operativ chef och medgrundare till Changers hub som finansieras genom samarbetspartners och pengar från Allmänna arvsfonden.

Lokalen upplåter ägarna av Sturekvarteret gratis i ett år.

– Vi vill göra Stureplan till en mer inkluderande plats. Genom att upplåta Bångska palatset får vi in mer kultur och konst, här hoppas vi på företagande och tillväxt. Vi vill se hur de här ytorna kan bli så attraktiva som möjligt, säger Charlotta Rosén på TAM Group, projektansvarig Sturekvarteret.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.