Familj. Duya Gongor (bror), Zaya Jantsan (fru), Jackie Batjargal (dotter) och restaurangägaren Bagi Batjargal Ochirbat.

Populärt sushiställe flyttar till Norrmalm

Populära sushirestaurangen Soyokafe flyttar från Blåsut till Norrmalm och hamnar närmare storasystern, den prisbelönta finkrogen Soyokaze.

  • Publicerad 20:00, 9 jan 2020

Det var 2016 som Bagi Batjargal Ochirbat startade Soyokaze på Frejgatan. Tidigare har han arbetat som sushikock i USA och sedan han kom till Stockholm på bland annat Råkultur. Målet har hela tiden varit att starta någonting eget.

På Soyakaze, som är ett lyxigt sushihak, finns ingen meny där man kan välja olika rätter utan det som serveras är omakase vilket betyder att kocken bestämmer menyn utifrån vilka råvaror som är bäst för dagen. Men ett tag hade de även lunch på menyn.

– Det blev alldeles för stressigt och mycket att göra. Så man kan säga att idén till Soyakafe föddes ur de här luncherna. Vi höll bara på med dem i sju månader, säger Bagi Batjargal Ochirbat.

I slutet av 2018 öppnade Soyokafe i Blåsut och nu flyttar restaurangen alltså till Norrmalm, närmare bestämt Döbelnsgatan 8. Det är en enklare version av Soyokaze men möjlighet att äta omakase finns i baren. På det befintliga haket går det loss på cirka 1 400 kronor per person, på det nya får man betala cirka 600 pix. Det kommer också att finnas en meny på det nya stället där man kan välja olika rätter.

– Det är hög kvalitet på råvarorna här också men på Soyokaze är det extremt, extremt hög kvalitet. Vi serverar riktig sushi och har till exempel inget socker i riset. Vi använder oss inte heller av fisk som varit frusen.

Kafé på nedervåningen

Soyokafe öppnar den 15 januari och kommer att ha 26 sittplatser och 6 platser i baren. På nedervåningen kommer Bagi Batjargal Ochirbats dotter Jackie att driva Shinkafe där det ska serveras drinkar och bakverk.

– Det kommer att vara enkelt och avslappnat. Om man vill kommer man att kunna få värma sina medhavda snabbnudlar här, säger hon.