Mötesplats. Konstnärsmötet hålls i det gamla tingshuset i Enköping. Foto: Wikimedia Commons

Porträttmålare berättar om kriget med sig själv

Porträttmålaren Angelica Kristenson Aurelius ställer ut hos Enköpings konstförening. Den 7 februari är hon på plats och berättar om sitt konstnärskap.

  • Publicerad 11:53, 25 jan 2019

Mellan den 26 januari och den 17 februari kommer Angelica Kristenson Aurelius att ställa ut sin konst hos Enköpings konstförening i det gamla tingshuset. Torsdagen den 7 februari kommer hon att finnas på plats och berätta om sin konst för intresserade, under inmundigande av dryck, ost och bröd.

Som ung konststudent kände Angelica Kristenson Aurelius att hon inte kunde måla en människa. Varje gång hon försökte, fick hon inse att hennes behov av att uttrycka sig tog överhand, så att det hon ville göra, ett realistiskt och naturalistiskt måleri, kvävdes av hennes inre självhävdelse. Detta blev startpunkten på konstnärens krig med sig själv.

Hon tappade motivationen att måla och utbildade sig till bibliotekarie, eftersom hon gillade att läsa. Så småningom började hon dock sakna det spännande måleriet, som aldrig blir som hon vill, antingen överraskar det med förskräckelse, eller så fyller det henne med glädje och förälskelse. På den vägen har det sedan varit, detta att framför den levande modellen, försöka skapa något utöver sig själv.

Hon börjar alltid med ansiktet. Det kan bli klart snabbt, under en sittning på två timmar, men för det mesta får hon hålla på längre. Metoden kallas alla prima, att måla i våt oljefärg. Om hon lyckas med ansiktet, gör hon en snabb teckning på hela figuren. Hon redigerar aldrig eller ändrar, det får bli som det blir, tiden räcker inte till.

Konstnärsmöte

När? Torsdag den 7 februari Klockan 19.00–21.00.

Plats: Konsthallen i gamla tingshuset, Tullgatan 18 i Enköping.

Pris: Medlem 80 kronor, ej medlem 100 kronor. Dryck, ost och bröd ingår.

Anmälan senast den 5 februari på telefon 070-277 03 53.