Nackareservatet. Alfrida slog hårt men rättvist. Foto: Sacharias Källdén

Positivt att stormen fällde träd i Söderort

Stormen Alfrida har gjort att många träd fallit i bland annat Nackareservatet och Årstaskogen. Men det är inte så dåligt som man kan tro, träden är nämligen efterlängtade bostäder för insekter.

  • Publicerad 16:08, 11 jan 2019

När stormen Alfrida slog till mot Stockholm kunde vissa träd i Nackareservatet och Årstaskogarna inte stå pall.

Men i båda skogarna blev förödelsen mindre än väntat.

– Vi har klarat oss förhållandevis bra. Det är mindre skada än jag var rädd för, säger Anders Blomquist, reservatsförvaltare i Nackareservatet.

Positivt med fallna träd

Han menar att de träd som nu fallit faktiskt inte innebär något negativt.

– Tvärtom kommer det gynna ett stort antal insekter, lavar och mossa som är hotade idag på grund av bristen på ved. Det behövs i det här reservatet för att arter ska överleva, säger Anders Blomquist.

Av just denna anledning kommer en stor del av de fallna träden, så kallad död ved, få ligga kvar. Av det som förs bort kommer en del säljas.

– Vi går igenom hela området nu och säkrar det. Vi gör bedömningen att det mesta kan vara kvar utan att det innebär något problem för skogen. säger han.

Vissa skador

Stormen har dock inneburit att en del belysningsstolpar behöver ersättas.

– Men för naturvården är det definitivt en positiv händelse. Den naturliga skogsdynamiken har fått en bra skjuts.

Skogvaktaren i Årstaskogen ger en liknande beskrivning av läget i Årstaskogen.

Besökare i skogen uppmanas att vara försiktiga tills säkring av nedfallna träd är klar.


 

Ny app ska skapa bättre grannsämja

Bostad Vill konkurrera med Facebook-grupper Ett av världens största sociala nätverk för grannar lanseras i Stockholm. Enligt grundaren är en god kontakt med din grannar grunden för en trevlig atmosfär i kvarteret.söndag 16/6 19:00

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08