Slutar inte spela. Även om Commando M. Pigg låg på is i 15 år kunde Anders Karlsmark aldrig lägga av med musiken. ”Jag har inte hittat något annat som ger tröst”, säger han. Foto: Johannes Liljeson

Postpunklegenden i Gladö kvarn

I ett litet hus i Gladö kvarn bor Anders Karlsmark, grundare och basist i en av svensk postpunks pionjärer – Commando M. Pigg. Nästa lördag har de sin första spelning i Huddinge någonsin.

  • Publicerad 17:20, 25 apr 2016

Foto: Aage Öst

Commando M. Pigg

Bildades 1980 av Anders Karlsmark (bas) och Svante Fregert (trummor). Med Eva Sonesson på sång och Björn Wallgren på gitarr släppte bandet sitt självbetitlade debutalbum .

1982 joinade Peters Puders bandet på gitarr och de kommande två åren släpptes ”Mot stjärnorna” och ”En stjärna bland faror”.

1984 hoppade Svante Fregert av. Bandet började spela på engelska och bytte namn till Commando. Efter flera skivor och turnéer i Europa och USA lades bandet på is 1990.

2005 återförenades bandet och 2015 släppte de kritikerrosade ”När de dumma har fest”.

Allting började på Krigsflygsskolans logemente i Ljungbyhed i Skåne. Slutet på 70-talet. Anders Karlsmark träffade Svante Fregert.

– Han hade bott i London och sett Sex Pistols där liksom. Vi fann varandra direkt, berättar Anders.

Efter att de muckat fick Svante bo hos Anders uppe i Stockholm. Och tanken på att starta ett band som inte var punk föddes. Anders visste att tonårskompisen Eva Sonesson sjöng bra, hon brukade lira i Gamla stan med Sebastian Öberg (som senare skulle bli en del av Fläskkvartetten). Hon var på och snart därefter fanns Commando M. Pigg.

– Först tänkte vi heta något i stil med Café Kalle Anka, men det kändes fan tråkigt. På 70-talet härjade ju Baader-Meinhofligan, deras olika grupper hette saker som Kommando Holger Meins. Vi tänkte att det skulle vara fräckt att blanda ihop det med en präktig typ som Musse Pigg.

Musse fick förkortas till M. efter påtryckningar från Disney och 1981 släpptes den självbetitlade debuten. Ett dadaistiskt postpunksverk fullt av knasiga takter, surrealistiska texter och sprättiga basgångar.

– På den tiden var vi unga, vi ville göra något ingen hade hört förut. Då var rockmusiken ung, den hade bara funnits i en 30 år och det fanns så många spår som var outforskade. Och vi kunde inte spela, vi gick efter vårt eget huvud och så fick det bli som det blev. Även om den är smal och svårlyssnad är vi väldigt stolta över den skivan idag, säger Anders.

De följande tio åren hann de släppa tre till skivor som Commando M. Pigg och fyra engelska plattor som Commando. De turnerade flitigt i Tyskland, resten av Europa och USA.

– Med tiden blev vi mindre alternativa. Låtarna blev mer traditionella och det blev tråkigare helt enkelt. Det var svårt att inte upprepa sig. 1990 fick Eva barn, jag flyttade till Göteborg och vi lade bandet på is.

Idag bor Anders uppe på en kulle i Gladö kvarn, bland vildvuxna tallar, ljung och ett litet trädgårdsland. Huset var tidigare hans föräldrars sommarställe och han fick flytta in där efter exilen i Göteborg.

– Den här platsen betyder allt för mig. Även om jag växte upp i Vällingby och senare Vasastan är det här jag har mina rötter. Det var här jag fiskade kräftor om somrarna och plockade svamp när jag var liten. Jag tänker inte ta ner ett enda jävla träd här.

Femton år har han bott här och beskriver känslan som att han ”rotat sig här i Huddinge på heltid”. Sedan några år tillbaka driver han Ögla kulturförening som arrangerar spelningar och konstevenemang på bland annat Folkes i f.d. Folkets hus.

Och sedan snart elva år tillbaka finns Commando M. Pigg igen. I början gjorde de bara någon spelning vartannat år. Men nu tycks spellusten ha hittat tillbaka. Förra året släppte de ett nytt album och Sverigeturné står för dörren.

– Vi är samma band som när vi startade, fast 35 år rikare. Och vi kommer nog fortsätta spela och släppa skivor tills vi blir för gamla eller sjuka, säger Anders.

Och nästa lördag kommer han stå på Folkes, både bakom och på scenen. Då är det nämligen dags för Commando M. Pigg att göra sin första spelning i Huddinge någonsin, tillsammans med proggveteranerna i Kebnekajse.

– Det kommer att bli en bra musikalisk afton, det är jag helt övertygad om, säger Anders Karlsmark.

Anders Karlsmark

Ålder: 57 år.

Bor i: Gladö Kvarn, Huddinge.

Gör: Spelar bas och gitarr, skriver låtar och texter i Commando M. Pigg. Sedan 2012 spelar han med operasångerskan Maya de Vesque i opera/new wave-projektet defiXions. Har släppt två soloalbum, ”Karlsmark” (1994) och ”Gonnabyeme” (2005), gjort film- och teatermusik och varit skådis i filmen ”Sverige är fantastiskt”.

Driver: Ögla kulturförening, som sätter upp spelningar och konstarrangemang, främst på Folkes i Huddinge. På lördagen den 30 april är det dags för nästa arrangemang, då står Commando M. Pigg och Kebnekajse för musiken.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.