Marie Milling (till vänster) var med och startade Ekokooperationen i Söderort. Nu har det spridit sig till Södermalm där Mustis Persson är en av initiativtagarna. Foto: Maja Brand / Potatisupproret

Potatisupproret tar upp kampen mot Söders matjättar

Flera hushåll på Södermalm har gått ihop för att beställa sina matvaror direkt från grossist. Nu vill de uppmana fler att ansluta, för billigare mat – och bättre grannsämja.

  • Publicerad 09:00, 16 sep 2017

Ju fler vi blir desto starkare blir vi

För hundra år sedan utbröt vilda kravaller på Södermannagatan, då svältande Söderbor nekades köpa potatis under den svåra hungersnöden. Nu är det återigen dags för revolution på gatan, om än under mindre dramatiska former. Det handlar om Ekokooperativet Potatisupproret, som valt att skippa konsumtionshetsen i matbutikerna för att istället beställa mat och hushållsvaror direkt från en ekologisk grossist.

Nytt kooperativ utmanar matbutikerna på eko-Söder

En gång i månaden levereras allt från tvättmedel och tandköttsbalsam till fruktlådor till Dynamo på Södermannagatan, dit medlemmarna traskar för att hämta ut sina beställningar.

– Potatisupproret känns som ett passande namn med tanke på historian som platsen har. Det finns en viktig styrka i att organisera sig lokalt och själva ta kontrollen över vår konsumtion och det vi äter, säger Mustis Persson, som är en av medlemmarna.

Ekologiskt oralsex ska sätta fart på stockholmarna

Gruppen, som i dag består av tolv hushåll, har inspirerats av Ekokooperationen för 17, som drog igång konceptet i Söderort redan 2011. I januari i år hade avknoppningen på Södermalm sitt första uppstartsmöte, och sedan dess har man med hjälp av det nu välrutinerade Söderorts-gänget fått maskineriet i rullning.

Stärker grannsämjan

Förutom att alla varor är ekologiskt eller biodynamiskt odlade, så är det dessutom billigare än vad varorna skulle kosta i en vanlig matbutik – eftersom man undviker de impulsköp som annars lätt slinker ned i matkorgen, påpekar Mustis Persson. Potatisupproret vill nu uppmuntra fler Södermalmsbor att ansluta sig till kooperativet.

– Ju fler vi blir desto starkare blir vi. Förutom att det är ett litet steg mot en revolution mot matjättarna så är det en fantastisk chans att stärka lokalsamhället och lära känna sina grannar.

UTMANAR. Mustis Persson är en av medlemmarna i ekokooperativet Potatisupproret. Foto: Kina Svantesson

Så funkar det

Ekokooperativet Potatisupproret är en liten ekonomisk förening för boende på Södermalm som vill beställa eko-produkter direkt från en grossist. Föreningen har inspirerats av förlagan Ekokooperationen för 17, vars verksamhet i Söderort redan har sex år på nacken.

Medlemmarna fyller i vilka varor de är intresserade av, och hämtar ut dem en gång i månaden.

Om du är nyfiken eller vill ansluta dig, kan du antingen skicka ett mejl till ekokooperativ@gmail.com eller joina Facebookgruppen Ekokooperationen för 17.

Potatiskravallerna på Södermannagatan

1917 pågick första världskriget och hungersnöden var svår i Stockholm. Området som idag kallas SoFo var då stans fattigaste stadsdel. När det ryktades om att det fanns 90 kilo potatis i en butik på Södermannagatan, vallfärdade tusentals fattiga Söderbor dit. Men då det visade sig att potatisen tingats av ett fåtal prominenta herrar, utbröt kravaller och stenkastning mot polisen - vilket sedan kommit att benämnas som Potatiskravallerna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.