Pralinkonst som imponerar

Carina Koch drömmer om att jobba som pralinmakare på heltid. Men redan nu skapar hon chokladjuveler som utmanar proffsen från hennes kök hemma i Bålsta.

  • Publicerad 09:38, 9 dec 2019

Konstnär

Pralinerna är precis klara. Carina Koch hamrar ut dem på sin bricka och inspekterar. De glänser och påminner mer om broscher eller smycken snarare än choklad, men de här ska snart hamna i olika presentboxar som ska skickas ut över landet.

– Jag har faktiskt kunder i hela landet, säger hon.

Det är inte förvånande när man ser skapelserna på hennes Facebook och Instagram samt i det chokladbelamrade köket.

Perfekt tempererad

Formarna ska göras rent och målas innan chokladen ska tempereras helt perfekt.

– Om det inte blir rätt så får du inte ut dem ur formen oavsett hur länge de står i kylen, förklarar Carina.

De här ramlar dock ut som de ska när hon testar. Hon har fullt upp och jobbar samtidigt som hon pratar.

– I helgen ska jag till sci fi-mässan och de sakerna har jag inte ens börjat med ännu.

När det spricker

Allt blir inte som det ska och i den här lilla skålen ligger praliner som inte motsvarar de höga krav som Carina ställer. Man skulle kunna tro att hon är proffs, men chokladmakandet är inget hon kan leva på. Åtminstone inte ännu.

– Just nu är det här min heltidssysselsättning eftersom jag är arbetssökande. Jag önskar verkligen att jag kunde leva på det här, men det går inte, säger hon.

För den som är intresserad av Carinas konfektkonst finns företaget Lady Marions Bågar och Ting på Facebook och Instagram.

Utmanade proffsen

Nej, det här är skapande vid sidan
av vardagen, men till och med ett
otränat öga kan se att det här är praliner som håller hög klass. Det ansåg även det tränade ögat. Och den tränade gommen. För när Carina ställde upp i tävlingen Pralinslaget kom hon sexa av 39 tävlande med sin pina colada-kombination trots att hon inte hann träna alls.

– Jag var besviken. Jag ville sluta i topp fem, men de fem som kom före mig är faktiskt proffs som arbetar med det här på heltid. Så när jag fick smälta det här så är jag extremt nöjd.

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt