Pratglada samlades i Tuvanparken

Det snackades ovanligt mycket goja i Tuvanparken i lördags. Då hade nämligen sundbybergaren Paula Mendelowitz dragit ihop en papegojträff.

  • Publicerad 09:29, 4 jul 2018

De pratar när de tycker att det passar dem själva

När Vi i Sundbyberg försökte få en intervju med papegojorna, var de mer att likna vid musslor.

Människorna var mer lättpratade. Björn och Ulrika Sundell hade kommit till träffen med svarthuvade vitbuken Falcon, 28 år, och två stycken grå jacko som heter Ronja och Bamse.

– Alla pratar, mer eller mindre. De pratar när de tycker att det passar dem själva. När de är nöjda med tillvaron, då brukar det vara extremt mycket, säger Björn Sundell.

Papegojorna lär sig också att sätta in ord i ett sammanhang, som att man säger "godnatt" när lamporna släcks på kvällen.

Men det är inte bara ord som fastnar. Telefonens ringsignal och knappljud – för att inte tala om brandlarm.

– Det är precis samma höga tonart, säger Ulrika Sundell.

Papegojor kan bli 80 år gamla. Barnen vet alltså vad de ärver, skojar hon.

Aston, som bor hos Kicki Lövendahl, är äldst i fågelgänget med sina 50 år. Betydligt yngre Reyan Ansari, 7 år, gick förbi med sin familj och blev nyfiken på fåglarna.

– Det var roligt, säger han om att klappa Aston.

Lite ovant och småläskigt var det också.

– Man ska vara stadig och bestämd. Om de blir rädda så kan de hugga, säger Björn Sundell.

Reyan Ansari blir imponerad av att papegojorna också kan äta kebab.

– De äter allt utom avokado, då dör de, förklarar Björn Sundell.

Sveriges tamfågelförening är rikstäckande men Paula Mendelowitz, bosatt i Sundbyberg, ordnar gärna lokala träffar.

Sammankomsterna brukar vara i Hagaparken, där de sätter upp ett tält så att fåglarna kan flyga fritt. Här i Tuvanparken får de flygfärdiga fåglarna hålla sig i en sele.

Våtservetterna ligger lättillgängliga på bordet i parken. Men Paula Mendelowitz har en praktisk lösning på exkrementproblemet: Hon har sytt egna blöjor till Pärla, med ett trosskydd som inlägg.

– Jag tittar till en gång i halvtimmen. Idén har jag tagit från internet; det är inte så bra om hon bajsar på sätet i tunnelbanan.

MER Papegojor

Det finns cirka 350–370 olika papegojartet i världen. Cirka en tredjedel av arterna är utrotningshotade.
Papegojan Puck håller världsrekordet i ordkunskap. Puck klarade av hela 1 728 olika ord och det gav honom en välförtjänt plats i Guiness rekordbok 1995.
Världens äldsta papegoja var kakaduan Cookie på Brookfield Zoo i Chicago. Cookie avled i augusti 2016 vid den aktningsvärda åldern av 82 år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Polisen söker vittnen till morden

Nyheter "Vi kommer vara närvarande i området" Efter måndagskvällens dödsskjutning i Hallonbergen vill polisen ha kontakt med personer som kan ha sett något.tisdag 13/11 15:17

Männen som skottskadades i Hallonbergen avled i natt

Nyheter Gärningsmän försvann på moped De två män som skottskadades i Hallonbergen på måndagskvällen har avlidit. Det meddelade polisen på tisdagsmorgonen. De anhöriga är underrättade.tisdag 13/11 8:36