Tävling. Här är en match mellan Alvik Basket och Central Basket från tidigare år. Foto: Anders Tillgren

Premiär för nationell basketturnering i Åkeshov

I helgen är det basket för hela slanten i Åkeshovshallen. Nästan 300 spelare intar hallen när säsongspremiären av Basketligan Special, en tävling för spelare med funktionsvariationer, går av stapeln.

  • Publicerad 11:22, 14 nov 2019

SJ Basketligan Special är en nationell tävling för basketspelare med intellektuella funktionsvariationer. De senaste åren har tävlingen växt, och nu finns 23 aktiva lag fördelat på 17 klubbar från hela Sverige.

– Från början var det spontana initiativ till baskettävlingen, något som under de senaste åren har växt. Fler och fler hoppar på tåget, säger Victor Sundquist, ansvarig för tävlingen.

I år är det Alvik Basket som är värd för säsongspremiären, som pågår mellan den 16 och 17 november i Åkeshovshallen. Klubben tävlar själva med sitt lag Alvik Blixtarna. Victor Sundquist berättar att några av klubbarna som tävlar har ungdomslag, men inte alla.

– Förhoppningen är att vi ska kunna bli tillräckligt många för att kunna ha nivåindelningar, säger han.

Slutspel i Göteborg

Efter att matcherna spelats i helgen, blir nästa tävling i Sundsvall i februari. I maj är det slutspel i Göteborg, där de svenska mästarna ska koras.

– Basket är en väldigt jämlik och integrerad sport, och det är klart att vi måste kunna erbjuda något för alla. Det här är mitt tolfte år inom central basket, och det är lätt vår absolut roligaste del av verksamheten, med mest kärlek, säger Victor Sundquist.

Alla som vill är välkomna att heja på både Alvik Blixtarna och de andra lagen i helgen.

Den första matchen under lördagen den 16 november startar kl 10, då Alvik Jr möter AIK. Söndagen den 17 november startar dagen klockan 09 när Göteborg Vit möter SJ BLS Allstars. Matcherna visas också live på Solidsport.com.