Premiär för ny – knäpptyst – after work

Inga telefoner. Ingen öl. Och absolut inte ett knyst. Det är en ny sorts after work för de som vill koppla ner. "De kallar oss tystnads-PT:s", säger arrangören.

  • Publicerad 13:17, 9 mar 2018

Det är inte flum

Det heter off the work, inte after work, och har funnits i Malmö sedan januari. Nästa vecka sker debuten i huvudstaden. Konceptet är lätt att förklara men kanske svårare att förstå för inbitna skärmslavar.

En grupp på 50 människor träffas i ett rum efter jobbet. Sedan är de där i två timmar och gör – ingenting. Allt interagerande, såväl snack som ögonkontakt, är förbjudet. Telefon eller dator då? Glöm det. Även ditt armbandsur får du lämna ifrån dig. Allt ska vara total tystnad och lugn, befriad från det som arrangörerna kallar digital stress.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Ja, det är som det låter: en after work där vi skalat bort mingel, alkohol och teknik. Det är en chans att återhämta sig mellan arbete och att man åker hem, helt tyst och nedkopplat. Det är inget fel på en traditionell aw, jag älskar det med, men vi gör något annat, säger Victoria Palm, arrangör.

Hon bor i Malmö där hon tillsammans med sin mångsysslande pojkvän Navid Modiri, känd från bland annat tv och radio, jobbar som tystnadskonsult. De säljer workshops, föreläsningar och olika sorters tystnader med namn som "tyst teambuilding" och "tyst frukost": "Vi har kallats för tystnads-PT:s då det är lika viktigt att motionera sinnet som kroppen".

Största möjliga... tystnad. Nu kommer en ny sorts after work, helt utan mingel och starköl. Så här har det sett ut när det arrangeras i Malmö. Foto: Jens Nordström

Hårt tryck för att få vara med

Duons första off the work i Stockholm äger rum på The Castle i Gamla stan, ett "co-working space" som titulerar sig "våra drömmars arbetsplats". De 50 platserna till den tysta aw:n gick åt på mindre än ett dygn, och väntelistan är lika lång.

Gäris med full koll på bärs

– Det kommer att finnas kuddar, stolar och bord och folk får göra sig så bekväma som möjligt. Om någon börjar prata så kommer vi att visa dem att de får gå ut om de måste prata, och sedan komma in igen, säger Palm.

Vad händer om någon somnar och börjar snarka?

– Jag går och lägger en hand på axeln på den som har somnat.

Varför går man bara inte hem och är själv?

– Det här är ett sätt att få vara med andra människor utan att behöva prestera. Ta en fika eller göra yoga är till exempel konsumtion och prestation. Off the work är ett sätt att kliva ur sin vanliga roll och slippa vara social, eller känna sig tvungen att prata. Samtidigt är människan ett flockdjur med behov att umgås och här kan du få närhet utan att vara själv.

8 mars och jag är inlagd på psykmottagningen

Navid Modiri och Victoria Palm jobbar som personliga tränare för sinnet. Foto: Jens Nordström

Foto: Jens Nordström